UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" планує в травні погасити кредит ЄБРР у $ 300 мільйонів

Керівництво НАК розраховує на повторну вибірку коштів без перепідписання контракту.

Керівництво НАК "Нафтогаз України" розраховує на погашення револьверного кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на суму 300 мільйонів доларів у травні, а пізніше – здійснити повторну вибірку коштів.

Про це голова правління компанії Андрій Коболєв повідомив журналістам у середу, 27 квітня.

"Ми вже виплатили 10 мільйонів доларів. У травні ми обов'язково погасимо кредит", – підкреслив глава "Нафтогазу".

За його словами, для того, щоб повторно скористатися кредитними коштами, немає необхідності переукладати контракт.

"Договір вже підписаний, його перепідписувати не потрібно, просто буде нова вибірка тієї ж кредитної лінії. Закупівлі газу можна буде організовувати до третього кварталу", – пояснив Коболєв, додавши, що при повторному залученні кредитних коштів, їх сума може бути такою ж, або більшою.

Напередодні рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) "Нафтогазу" на рівні CCC, пов'язавши рейтинг компанії до рейтингу держави.

Експерти Fitch звернули увагу на зберігається слабку ліквідність "Нафтогазу України": на кінець 2015 року його вільні грошові залишки становили 1,7 млрд грн ($ 297 млн) порівняно з короткостроковим боргом 15,5 млрд грн ($ 644 млн).

"Ми очікуємо, що "Нафтогаз" продовжить обслуговувати свій зовнішній борг, включаючи позику "Газпромбанку" на $ 1,4 млрд з погашенням в 2018 році і нещодавно отриманий кредит $ 300 млн від ЄБРР", – зазначено в публікації.

Вони також вказали, що судові розгляди між "Нафтогазом України" і "Газпромом" піддають НАК істотним юридичним ризикам, а ще одним ризиком є потенційне переривання транзиту та/або постачання.

Fitch наприкінці листопада підвищило довгостроковий РДЕ "Нафтогазу України" в іноземній валюті з рівня CC до CCC слідом за підвищенням суверенного рейтингу України з рівня RD до CCC.