UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" істотно збільшив позовні вимоги до "Газпрому"

За підсумками 2016 року необхідна сума може зрости на $ 4 млрд.

НАК "Нафтогаз України" за підсумками I кварталу 2016 року на $ 1 млрд збільшить позовні вимоги до "Газпрому" за транзитним контрактом, заявив директор НАК з розвитку Юрій Вітренко.

"За I квартал 2016 року ми нарахуємо "Газпрому" близько 1 млрд доларів як недоплату за послуги з транзиту. За рік ця сумма може скласти 4 млрд доларів", – написав Гриценко на своїй сторінці в "Фейсбуці" і додав, що також будуть збільшені позовні вимоги до "Газпрому" за контрактом на закупівлю газу.

"До закінчення арбітражного процесу в Стокгольмі обидві сторони будуть збільшувати свої позовні вимоги. "Газпром" буде нараховувати нам додаткові суми за той газ, який вони хотіли нам продати, а ми у них його не купили ... А ми їм будемо нараховувати додаткові суми як компенсацію за нашу переплату (порівняно зі справедливою ціною) за поставлений нам газ (наприклад, в 2015 році) та їх недоплату за надані нами послуги з транзиту", – підкреслив Вітренко.

Директор "Нафтогазу" з розвитку зазначив, що НАК продовжує вважати вимоги "Газпрому" необґрунтованими.

Читайте також: Україна може програти юридичну війну Росії через відсутність стратегії і хаос

Раніше повідомлялося, що "Газпром" збільшив вимоги до "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі до $ 31,7 млрд.

У той же час нагадаємо, що сума позовних претензій України у "газовій" позовом до РФ також збільшилася з моменту початку розглядів. Станом на початку березня "Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" в суді майже $ 30 млрд.

Також раніше стало відомо про те, що "Нафтогаз" почав суперечку з Росією по захопленим активів в Криму. Українська компанія направила офіційній Москві запит про проведення консультацій та переговорів з представниками Російської Федерації в цілях вирішення спору. У разі якщо спір не буде вирішений шляхом переговорів, "Нафтогаз" має намір передати його на розгляд арбітражу.