UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк зберіг облікову ставку на попередньому рівні

НБУ залишив облікову ставку у 17%.

У Національному банку України (НБУ) відзначають ослаблення інфляційного тиску, при цьому прийняли рішення зберегти облікову ставку на раніше прийнятому рівні - 17% річних, до якого підвищив з 16% на початку березня цього року. Рішення регулятора "Про розмір облікової ставки" №287-рш затверджене правлінням НБУ 24 травня 2018 року.

"Проведення Нацбанком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати фундаментальний інфляційний тиск... Найбільш відчутно вплив політики проявився через канал обмінного курсу гривні, що сприяє його зміцненню з січня поточного року. Також спостерігається деяке поліпшення інфляційних очікувань", - йдеться в повідомленні НБУ.

Відповідно, у НБУ підтвердили очікування щодо динаміки споживчої інфляції у відповідності з раніше оприлюдненими прогнозами – уповільнення до 8,9% до кінця поточного року і повернення в цільовий діапазон - 6% ± 2 п. п. - в середині 2019 року.

Центробанк попереджає, що зазначений прогноз є актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення - подальшого просування у впровадженні структурних реформ, зокрема, в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Ці реформи критично важливі, як для збереження макрофінансової стабільності, так і для забезпечення довгострокового економічного зростання України", - підкреслюють в НБУ.

Раніше НБУ вирішив слідувати подальшому посиленню монетарної політики і з 2 березня підвищив облікову ставку до 17% з 16%.

Це вже четверте рішення про підвищення облікової ставки з жовтня минулого року: НБУ підвищив облікову ставку з 12,5% річних до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року і до 16% річних з 26 січня 2018 року.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок по внесках і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються НБУ комерційним банкам. Чим вона вище, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.