UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк визнав кожен другий невеликий банк нежиттєздатним

НБУ провів оцінку за європейськими стандартами серед 40 дрібних і середніх банків.

Нацбанк в рамках оцінки банків за новою методологією SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) визнав роботу більш ніж 20 банків незадовільною. Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

"На жаль, серед 40 середніх і невеликих банків - більш ніж в 20 фінустанов оцінки виявилися незадовільними. Наразі основною проблемою для невеликих банків залишається відсутність стратегії розвитку і як результат - нежиттєздатність бізнес-моделі. Ще одне важливе питання - джерело коштів для підтримки капіталу банку", - констатувала Рожкова, передає прес-служба НБУ.

За її словами, оцінка включає в себе аналіз чотирьох основних компонентів: життєздатності і стійкості бізнес-моделі, якості корпоративного управління, ризиків капіталу і ризиків ліквідності.

Рожкова відзначила, що після завершення оцінки регулятор з кожним банком окремо обговорить стратегію та бачення подальшої роботи у фінансовому секторі.

Раніше повідомлялося, що за підсумками стрес-тестування банків лише одному необхідно виконати вимоги щодо докапіталізації. У жовтні 2018 року вісім із 24 банків, які приймали участь в оцінці якості активів і стрес-тестуванні НБУ, потребували докапіталізації на загальну суму 6,1 млрд грн.

Детальніше про перспективи банківської системи читайте в статті Максима Праздникова "Банківська система-2019: очікування та виклики" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".