UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк позбавив PwC права проводити аудиторські перевірки банків

Підставою для прийняття відповідного рішення стало підтвердження PwC недостовірної інформації щодо діяльності "Приватбанку".

Національний банк України виключив ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" (PwC) з Реєстру аудиторських фірм, які мають право проводити аудиторські перевірки банків.

Як повідомляє прес-служба НБУ, відповідне рішення 20 липня було прийнято правлінням Нацбанку за зверненням Комітету з питань аудиту банків України.

Наголошується, що підставою для прийняття рішення стало підтвердження PwC недостовірної інформації щодо фінансово-господарської діяльності ПАТ КБ "Приватбанк". Зокрема – розміру кредитного ризику та регулятивного капіталу.

"Висновки ТОВ "Прайсвотерхаускуперс (аудит)" не відображали реальних ризиків роботи ПАТ КБ "Приватбанк", які стали причиною визнання банку неплатоспроможним, його націоналізації і істотних витрат держави на капіталізацію", – йдеться в повідомленні регулятора.

В НБУ також зазначили, що в 2015-2016 рр. за порушення при проведенні аудиту банків НБУ заборонив проводити аудиторські перевірки банків дев'яти компаніям.

17 липня заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що регулятор має намір ініціювати виключення міжнародної аудиторської компанії PwC з реєстру компаній, які можуть проводити аудит у банках.

Заступник голови НБУ зазначила, що різниця між рівнем капіталу, який підтвердили компанії PwC і E&Y, складає більше 160 млрд грн.

Детальніше про закулісну боротьбі навколо націоналізованого "Приватбанку", можливі причини відставки його голови правління А. Шлапака і явних регуляторних провали Нацбанку, читайте в статті Юрія Сколотяного і Вадима Сироти "Помилочка сталася" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".