UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ пророкує близькосхідним експортерам втрати в 150 млрд доларів через дешеву нафту

МВФ закликав країни Перської затоки до реформ щодо обмеження держвидатків.

Через дешеву нафту експортери Близького Сходу втратили в минулому році 390 млрд доларів. За підсумками нинішнього, 2016 року, вони можуть втратити 150 млрд доларів, говориться в звіті МВФ, на який посилається видання The Wall Street Journal.

Падіння доходів є прямим результатом падіння цін на нафту з 115 доларів за барель в середині 2014 року до рівня нижче 30 доларів на початку року (в даний час вартість "чорного золота" коливається на рівні 40 доларів).

Зменшення нафтових доходів негативно впливає на провідні нафтовидобувні економіки Перської затоки.

"2016 рік буде роком номер два у ході багаторічного процесу адаптації з метою досягнення збалансованих бюджетів", - йдеться в повідомленні.

МВФ закликав до реформ щодо обмеження держвитрат на програми соціального забезпечення та субсидії.

Читайте також: Дешева нафта обернеться масовим напливом мігрантів до Німеччини – Die Welt

В останні дні ціни на нафту коливаються в обидві сторони в межах декількох відсотків на тлі інформації про готовність країн ОПЕК відновити переговори про заморожування видобутку сировини на наступній червневій зустрічі нафтовидобувних країн.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд значно знизив прогноз світових цін на нафту на найближчі два роки, йдеться в огляді World Economic Outlook. На думку експертів МВФ, середня ціна на нафту складе $ 34,75 за барель в 2016 році і $ 40,99 за барель в 2017 році і буде залишатися незмінною в реальному вираженні в середньостроковій перспективі".

Більшість найбільших банків і аналітиків знизили прогнози щодо цін на нафту услід за різким падінням нижче $ 30 на початку 2016 року. Тим не менш, експерти в основному чекають подорожчання нафти у другому півріччі. Найбільші нафтотрейдери прогнозують відновлення ринку нафти не раніше 2017 року.

ли прогнози щодо цін на нафту, слідом за різким падінням нижче $ 30 до початку 2016 року. Тим не менш, експерти в основному чекають подорожчання нафти у другому півріччі. У свою чергу найбільші нафтотрейдери прогнозують відновлення ринку нафти не раніше 2017 року.