UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мораторій на перевірки і нова рада: Зеленський анонсував рішення від тиску на бізнес

РНБО прийняла низку рішення після скарг щодо тиску на бізнес.

Президент Володимир Зеленський анонсував створення Ради з підтримки підприємництва, до складу якої увійдуть представники бізнесу.

Про це рішення Ради національної безпеки і оборони глава держави повідомив у вечірньому зверненні.

Він додав, що уряд представить зміни до закону про Бюро економічної безпеки та деяких інших законів, щоб обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на легальний бізнес.

Читайте також: Уночі згорів заміський будинок бізнесмена Мазепи - джерела

За словами Зеленського, РНБО запровадила трьохмісячний мораторій від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо їхнє застосування може заблокувати підприємницьку діяльність. Також має бути проведений аудит системи моніторингу ризиків податкових накладних.

"Держава свою частину морального договору з бізнесом виконає. Важливо, щоб і кожен із підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально "в білу", поважає працівників і працівниць і точно не працює з Росією. Всі ми працюємо лише на українську перемогу", − заявив президент.

Читайте також: Бізнес вийшов з маніфестом на захист 42 статті Конституції

Зокрема для забезпечення економічної безпеки та захисту національних інтересів України в умовах дії правового режиму воєнного стану Рада національної безпеки і оборони вирішила:

1. Рекомендувати Президентові України утворити Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.

2. Кабінетові Міністрів України невідкладно:

а) внести на розгляд Верховної Ради України законопроекти про внесення змін до:

б) провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.

3. Рекомендувати Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України, Бюро економічної безпеки України, Службі безпеки України:

4. Рекомендувати Офісу Генерального прокурора спільно зі Службою безпеки України, Державним бюро розслідувань, Національною поліцією України, Бюро економічної безпеки України:

5. Рекомендувати Офісу Генерального прокурора спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством юстиції України забезпечити розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців, а також внести відповідні зміни до нормативно-правових актів, які забезпечують функціонування Єдиною реєстру досудових розслідувань.

Читайте також: "Маски-шоу" та арешт рахунків: бізнес передав Зеленському два законопроєкти для вирішення проблеми

Нагадаємо, урядовці та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч з підприємцями щодо тиску силових структур на бізнес на тлі арешту інвестбанкіра Ігоря Мазепи та обшуків в інвестиційній компанії Concorde Capital.

Представники бізнесу висловили обурення діями правоохоронних органів та заявили, що під час війни варто закінчувати історії з «кошмаренням» бізнесу, який працює і платить податки.

У Офісі генпрокурора заперечили політичну вмотивованість чи тиск на бізнес у справі засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи і вважають, що він мав намір виїхати за межі України з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Натомість у компанії заявили, що Мазепа прямував на Всесвітній економічний форум у Давосі з метою залучення інвестицій в ПРАТ "Кривий Ріг Цемент". Бізнесмена звинувачують в організації схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. У п'ятницю 19 січня Печерський районний суд відправив Мазепу під варту до 27 лютого з альтернативою застави у розмірі майже 350 мільйонів гривень.

А 23 січня Київський апеляційний суд розглянув скаргу на ухвалу Печерського районного суду і зменшив заставу до 21 мільйона гривень. Мазепу випустили з-під варти після сплати цієї суми.