UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мораторій на митні перевірки скасовано: ВР підтримала зміни до Митного кодексу

Більшість пропозицій громадськості при підготовці законопроєкту не було враховано.

Депутати Верховної Ради проголосували в цілому за законопроєкт №10411 щодо внесення змін до Митного кодексу України відносно імплементації деяких положень, які наближають законодавство до норм Євросоюзу. Документ підтримали 293 депутати. 

"Вітаю голову робочої групи Олександра Ковальчука з чудовою роботою і закінченням цього марафону…. Далі 6490д. Це ряд наших зобовʼязань по МВФ, Світовому банку та ЄС", - пояснив народний депутат Ярослав Железняк. 

Натомість депутатка Ірина Геращенко пояснила: "Його положення (№10411) захищають права інтелектуальної власності, запроваджують концепцію митного представництва (тобто можливість для призначити свого представника для взаємодії з митними органами), удосконалюють критерії для отримання авторизованого статусу, що передбачає спрощений перетин кордону (статус авторизованого вантажовідправника / вантажоодержувача, статус авторизованого економічного оператора)".

За її словами, цим документом передбачено скасування мораторію на митні перевірки, зокрема відновиться проведення документальних перевірок. 

Однак за словами учасників робочої групи, більшість пропозицій громадськості при підготовці до другого читання не було враховано.

Читайте також: Тролей у Києві, з якого зірвався хлопець, не проходив жодної перевірки
Читайте також: Кабмін запровадив додаткові перевірки для власників авто: кому і до чого приготуватися

Повідомлялось, що щоб одержати фінансову допомогу Євросоюзу в рамках програми Ukraine Facility, спочатку треба серйозно потрудитися, — 50 млрд євро просто так з неба не падають. Фінансування в рамках програми Ukraine Facility, а також програми фінансування Міжнародного валютного фонду прямо залежить від виконання індикаторів, передбачених відповідним Планом дій.