UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр фінасів порадив, куди вигідніше вкласти заощадження в умовах війни та інфляції

За дохідністю - один з найкращих на сьогодні способів.

Міністр фінансів України Сергій Марченко радить вкладати гривневі заощадження у військові облігації. Це один з найкращих способів зберегти кошти під час війни та в умовах високої інфляції, заявив очільник Мініфіну в інтерв'ю РБК-Україна.

"Зараз ми пропонуємо по інструменту (військовим облігаціям - ред.) трохи довше 1 року - 16%, це досить суттєва компенсація", - зазначив він.

При цьому він наголосив, що вірить у гривню як у грошову одиницю.

Також можна використовувати депозитні рахунки, які хоча б частково покриють інфляцію.

"Але я не впевнений, що є бізнес, який запропонує більший заробіток (ніж 16% річних, - ред.)", - зазначив міністр.

За його словами, зростання ставок за депозитами принаймні в банках залежить від такої необхідності для фінансових установ.

"Банально підвищувати ставки, не розуміючи яким чином потім це віддавати, це для банків певні ризики. Банки не можуть нескінченно нарощувати пасивну базу, не маючи при цьому реальних інструментів, де і яким чином інвестувати цей ресурс", - пояснив міністр.

Марченко нагадав, що наразі кредитування в Україні зупинилось, банки дають кредити на бізнес лише у рамках держпрограми 5-7-9.

"Тому, що все інше кредитування фактично померло. А після підвищення облікової ставки Національним банком про кредитування взагалі варто забути. Єдине, що може кредитувати - це програма "5-7-9", за якою уряд частково компенсує відсоткові ставки", - переконаний міністр.

Нагадаємо, що таке військові облігації (ОВДП).

28 лютого 2022 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дозволила розміщення та обіг нових випусків ОВДП, щоб залучити кошти у бюджет країни в умовах війни. Такі облігації отримали назву військових.

Ці боргові цінні папери мають цільове призначення: фінансування Збройних Сил України. По суті, вони нічим не відрізняються від звичних нам облігацій внутрішньої державної позики, які роками випускає Міністерство фінансів України.

Коли ви купуєте ці цінні папери, то "вбиваєте трьох зайців" одразу:

Військові ОВДП мають особливості звичайних держоблігацій:

Цінні папери можна використовувати в операціях РЕПО — тобто інвестор може надати або залучити кошти під забезпечення цих держоблігацій.

Особливості купівлі цінних паперів у період війни

Придбати військові ОВДП можуть усі охочі: фізичні та юридичні особи, нерезиденти тощо.

Враховуючи воєнний час, регулятор максимально полегшив умови купівлі активу.

Механізм ідентифікації та верифікації інвестора спростили. Пройти ці процедури можна за допомогою BankID або через інвестиційну компанію. Брокерський рахунок зараз відкривають віддалено. Зазвичай це здійснюється на підставі таких документів та даних:

Якщо всі дані подані правильно, вже через 30 хвилин клієнт може торгувати цінними паперами. Проте інколи перевірка даних може займати до трьох робочих днів.

Найближчим часом військові облігації можна буде також купити через додаток "Дія".

Військові облігації реалізують від однієї одиниці. Більшість з них є дисконтними (котируються дешевше, ніж номінал), тому для інвестиції достатньо 1000 грн.

Протягом дії воєнного стану та після його скасування фінансовий моніторинг не здійснюється і підтверджувати походження коштів для купівлі військових облігацій не потрібно.

НБУ підвищив ліміт для спрощених моделей верифікації з 40 тис. грн до 400 тис. грн на місяць. Це означає, що банки можуть верифікувати та ідентифікувати клієнтів, які проводять операції на суму до 400 тис. грн на місяць, віддалено через BankID, кваліфікований електронний підпис (КЕП), SMS-пароль або за допомогою NFC-модуля смартфона та мобільного банкінгу.

Іноземні інвестори можуть купувати військові ОВДП через міжнародний депозитарій Clearstream. Для них також діє спрощена процедура верифікації та є актуальними всі переваги цінних паперів.