UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр фінансів США пригрозив Конгресу наслідками банкрутства уряду

Прийняттю законопроектів по бюджету і держборг США перешкоджає вкрай праве крило республіканців. Адміністрація Барака Обами не має наміру вести з цього питання торг із законодавцями.

Сполучені Штати можуть виявитися банкрутом вже 17 жовтня, якщо терміново не приймуть закон про підвищення стелі державного боргу. З таким попередженням виступив міністр фінансів США Джейкоб Лью в оприлюдненому листі лідерів американського Конгресу.

"Якщо уряд в кінцевому підсумку не зможе платити за своїми рахунками, це призведе до катастрофи", - заявив глава мінфіну. За його словами, наслідки для США цього разу будуть більш важкими, ніж 2011 року, коли аналогічна ситуація викликала зниження кредитного рейтингу.

Лью уточнив, що за три тижні в держскарбниці залишиться всього 30 млрд доларів вільних грошей, в той час як американські фінансові зобов'язання в цей період можуть виявитися вдвічі більшими.

Міністр закликав Конгрес підвищити межу держборгу, який у травні був визначений на рівні 16,7 трлн доларів, і підтвердив, що адміністрація Барака Обами не має наміру вести з цього питання торг із законодавцями.

Щоб уникнути дефолту, США використовують протягом останніх місяців, за висловом Лью, "екстраординарні заходи" для погашення своїх боргових зобов'язань. Для вивільнення додаткових коштів були, зокрема, припинені відрахування в пенсійні фонди для державних службовців.

Минулої п'ятниці президент країни Барак Обама заявив про можливість нової фінансової кризи. "Якщо конгрес не підвищить ліміт держборгу, в країні може настати нова фінансова криза", - сказав глава Білого дому. За його словами, якщо парламентарі не приймуть бюджет на новий 2014-й фінансовий рік, який почнеться вже 1 жовтня, робота уряду буде завершена.

Обама підкреслив, що прийняттю законопроектів по бюджету і держборгу перешкоджає вкрай праве крило республіканців. "Намагаючись не допустити виділення коштів на реформу охорони здоров'я, вони займають таку позицію, яка в підсумку може призвести до зупинки роботи уряду і дефолту", - сказав президент. !zn

Читайте також:

США знову на межі дефолту: держборг перевищив 16,7 трильйона доларів

Детройт став першим великим містом США, що оголосив про банкрутство

Влада США в останній момент знайшла компроміс і запобігла "фіскальному обриву"