UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр енергетики розповів, що залишилося від альтернативної енергетики України внаслідок російських ударів

Росія знищила в Україні майже всі вітрові електростанції.

Через російське повномасштабне вторгнення Україна втратила приблизно 90% вітрової генерації та до 40% сонячної. Такі дані за підсумками 2022 року навів очільник українського Міненерго Герман Галущенко.

"Росіяни окупували нашу найбільшу атомну електростанцію - ЗАЕС, крім того, через них ми втратили близько 90% вітрової генерації й до 40% сонячної”, - сказав Герман Галущенко.

У зв’язку з цим, за словами Галущенка, Україна буде змушена знову робити ставку на вугільну галузь, ситуація в якій, до того ж, сильно ускладнилася. Галущенко додав, що з огляду на поточні умови розрахунки з балансу та споживання вугілля було відкориговано за підсумками листопада та грудня 2022 року.

«Цей і наступний опалювальні сезони ми житимемо завдяки власному видобутку. І це факт, який треба прийняти та, зважаючи на нього, розраховувати подальші плани», — підсумував міністр.

Нагадаємо, починаючи із 10 жовтня російські терористичні війська цілеспрямовано гатять ракетами та ударними дронами по енергооб'єктах в Україні. За останні три місяці українська енергосистема пережила 11 ракетних і 14 безпілотних атак ворога. Унаслідок цього об’єкти генерації та магістральні мережі зазнали складних масштабних руйнувань.

Читайте також: Вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність роботи енергетики в умовах обстрілів - Галущенко

Водночас, як пояснив в ефірі телемарафону заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, енергетики вже розробили паралельні інфраструктурні об’єкти для забезпечення населення живленням. За словами Тимошенка, є декілька підходів щодо того, як повертати до життя зруйновані енергооб’єкти: щось ремонтують, щось відновлюють. А десь - запускають паралельні енергооб'єкти.

Жити у режимі, коли світло є лише п’ять-шість годин на добу киянами доведеться принаймні до весни, пояснює автор ZN.UA Ігор Маскалевич. Ракетні удари росіян пошкодили українську енергосистему, проте домогтися її падіння окупанти досі не змогли.