UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін визнав, що вилучення «військового» ПДФО у громад було неефективним рішенням — Асоціація міст України

Серед нових розпорядників грошей є такі, що використали 0% надходжень від «військового» ПДФО. 

«Військовий» ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із «силовим» ПДФО. Однак за січень-липень поточного року головні розпорядники бюджетних коштів використали лише 45% фактичних надходжень ПДФО. Про це свідчать дані Мінфіну, які надало міністерство на запит Асоціації міст України.

"Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень - 2%", - йдеться у повідомлення Асоціації. 

Крім того, у 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65%. І якщо Міністерство оборони використало 100% коштів, то Держспецзв'язку використало 0 гривень.

В Асоціації нагадали про те, що громади також мають право на кошти, а їх витрати та підтримка військових під час великої війни суттєво зросли. 

"Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових", - додали там. 

Читайте також: В МВФ вважають, що в Україні потрібно підвищувати податки

Податок із доходів військовослужбовців став майже такою самою гострою темою програм і дискусій у ЗМІ та соціальних мережах, як і розмір їхнього грошового забезпечення. Щоправда, в дискусіях щодо цього податку акцент зміщено з Центру на громади: ті начебто не допомагають чи недостатньо допомагають ЗСУ. Однак якими цифри є насправді? Скільки громади вже вклали в оборону країни й чому очікують від парламенту законів, які зроблять їхню допомогу армії легальною? Відповіді — в статті "Військовий ПДФО: "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" радниці голови Асоціації міст України Оксани Продан і виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана.