UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін розмістив найкоротші в історії ОВДП на 459 млн гривень

Відсутність грошей на єдиному казначейському рахунку уряду змушує Мінфін виходити на внутрішній ринок запозичень і залучати кошти на рекордно короткий термін - три тижні. В результаті, державі вдалося позичити майже півмільярда гривень під 4% річних.

Міністерство фінансів у середу, 6 листопада, на дебютному аукціоні з розміщення "найкоротших" в історії облігацій внутрішньої державної позики з погашенням через 21 день встановило ставку відсікання на рівні 4,25% річних.

Як йдеться у повідомленні Мінфіну, ставки в 11 поданих заявках варіювалися у діапазоні від 4% до 10% річних, в результаті середньозважена ставка склала 4,03% річних, а задоволено було чотири заявки на 458,934 млн гривень.

Незадоволений попит становив 105 млн грн за номінальною вартістю облігацій.

Читайте: Єдиний казначейський рахунок скоротився до рекордного мінімуму за 10 років

Раніше найбільш "короткими" паперами на первинному ринку були тримісячні облігації, проте попит на них останнім часом був відсутній через небажання Мінфіну розміщувати папери за ринковими ставками.

Два тижні тому йому вдалося вперше з кінця травня продати шестимісячні облігації під 7,75-8% річних на 302,64 млн гривень.

Як повідомлялося, у жовтні залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку скоротився майже у 10 разів і на початок листопада становив рекордно малі 410 млн гривень.

На планових аукціонах у вівторок, 5 листопада, Мінфіну вдалося розмістити тільки валютні папери на 49,89 млн доларів.

У той же день увечері Мінфін оголосив, що з метою ефективного управління державним боргом та ліквідністю ЄКР з листопада 2013 вводить по середах первинне розміщення короткострокових державних облігацій і виставляє на дебютний аукціон 21-денні папери. !zn

Читайте також:

Держборг України зріс у вересні на $ 700 млн, або на 1% за рахунок кредиту від Росії

У держбюджеті на захищені статті видатків не вистачає 18 млрд грн

Нацбанк "зупинив" падіння резервів, витративши рекордну суму на підтримку гривні

Мінфін хоче взяти в борг у населення 200 млн доларів і 1 млрд гривень у 2014 році