UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міненерго хоче утримати тарифи облгазів від зростання за рахунок Оператора ГТС України

Норми проекту постанови про введення ПСО суперечать чинному законодавству.

У розпорядження редакції ZN.UA є відповідь НКРЕКП на проєкт "газового" ПСО.

Нагадаємо, що ПСО - покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку. 

Міненерго пропонує запустити новий режим ПСО для захисту облгазів від подорожчання газу. Для цього було розроблено проект відповідної постанови уряду і направлено на погодження до НКРЕКП.

Через значне подорожчання газу, облгази восени анонсували подорожчання власних послуг. Основним чинником цього є мільярдні виробничо-технологічні витрати (ВТВ) газу, які має кожен облгаз. Щоб цього уникнути, Міненерго пропонує покласти на Оператора ГТС України (ОГТСУ) обов’язок забезпечувати облгази необхідними обсягами газу за низькою ціною.

Проект викликав критику профільного регулятора — Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Регулятор «категорично заперечує проти прийняття постанови в запропонованій редакції».

НКРЕКП звертає увагу, що норми проекту постанови про введення ПСО суперечать самі собі і чинному законодавству. Наприклад, зобов’язати ОГТСУ постачати газ будь-кому, означає порушити закон «Про ринок природного газу». Адже оператор не може провадити діяльність з видобутку, розподіл або постачання природного газу. Крім того, регулятор бачить небезпеку у відборах газу ОГТСУ на користь облгазів — як для фінансової, так і для технічної стабільності газотранспортної системи.

НКРЕКП вважає, що розрахунки ВТВ для облгазів не мають нічого спільного з фактичним станом речей і спеціально занижені. Наприклад, обсяг газу для ВТВ Вінницягазу розрахований як добуток кількості днів у місяці і середньоарифметичному добовому обсягу, отриманого із затвердженого раніше річного обсягу ВТВ.

Також регулятор відзначає, що в ОГТСУ практично немає шансів отримати компенсацію за виконання ПСО. На відміну від НАК Нафтогаз, який у 2020 році отримав більше 30 млрд грн компенсації за виконання ПСО у 2015-2019 роках. Адже новий проект ПСО дає ОГТСУ два тижні у 2022 році, щоб розрахувати, погодити і визначити суму за компенсацію.

Нагадаємо, що в Кабміні пообіцяли, що тарифи на газ на наступний опалювальний період враховуватимуть світові ціни та рівень видобутку в Україні. 

Напередодні спотова ціна газу в Європі легко подолала нову психологічну планку $2000 за тисячу кубічних метрів.