UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міндоходів хоче ввести 3%-й податок з інвестицій понад 1 млн грн

Міністр доходів і зборів Олександр Клименко стверджує, що таким чином буде досягнута "соціальна справедливість", однак представники бізнесу побоюються, що додатковий податок зробить невигідним інвестування в економіку країни.

В уряді шукають додаткові способи збільшити доходи бюджету. Міністерство доходів і зборів запропонувало у структурі податку на розкіш ввести тривідсоткове оподаткування внесків у капітал товариств, цінних паперів і корпоративних прав на суму понад 1 млн грн.

Міністерство доходів і зборів під час доопрацювання проекту закону про запровадження з 2014 року податку на розкіш вирішило ще більше посилити оподаткування операцій з цінними паперами.

Як повідомило джерело в уряді, під додаткове оподаткування підпадуть фізичні та юридичні особи, резиденти і нерезиденти, які володіють в Україні корпоративними правами, цінними паперами, а також внесками у статутні капітали господарських товариств. Йдеться про публічні (ПАТ) і приватні (ПрАТ) акціонерні товариства, повні, командитні товариства, товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю.

Власники таких активів на суму понад 1 тис. мінімальних зарплат (1,147 млн грн) або ті, що беруть участь у капіталі на таку ж суму, повинні будуть щорічно платити податок до держбюджету в розмірі 3% від оціночної вартості таких активів, пише "Коммерсантъ-Україна".

Необхідність такої ініціативи глава Міндоходів пояснив соціальною справедливістю.

"Люди, які декларують внески до статутного фонду, але не показують джерела доходу - це те питання, яким треба займатися. Коли ми порівнюємо бази даних засновників фізосіб та їхні внески із задекларованими ними доходами, звичайно ж, виникають питання. І таких людей досить багато", - розповів міністр Олександр Клименко.

Втім, Клименко не зміг назвати розмір очікуваних надходжень до бюджету від введення такого податку.

"Сьогодні ми говоримо про принципи, а не про те, що ми щось зробимо і отримаємо мільйон. Ми будуємо систему, яка буде соціально справедлива, щоб завтра нам не сказали, що тут несправедливість", - відповів він.

Цей податок є частиною податку на розкіш (також буде стягуватися з квартир, будинків, автомобілів, яхт, літаків, вертольотів, антикваріату), надходження від якого повинні скласти 500 млн грн на рік.

У разі ухвалення поправок до Податкового кодексу, новий податок стане третім, який стягується з операцій з фінансовими інструментами. Зараз при отриманні прибутку від операцій з ними юридичні особи сплачують 10%, фізичні особи сплачують податок на доходи у розмірі 15-17%. З 1 січня вступив в дію акцизний збір у розмірі 1,5% від суми продажу поза фондовою біржею, а за умови знаходження паперів у лістингу організатора торгів - 0,1%. Якщо ж за ним розраховується біржовий курс, то плата становитиме 0%. За даними Міндоходів, надходження до держбюджету від акцизу в січні-серпні склали 44 млн грн.

Суперечливим елементом ініціативи є загроза подвійного оподаткування, наприклад у холдингах.

"Якщо говорити про податок на внесок і корпоративні права, то один і той самий актив може два рази потрапляти під цю ставку. При цьому потрібно розуміти, як оцінювати внесок", - відзначає радник практики корпоративного права юридичної фірми Integrites Ярослав Абрамов.

Учасники ринку не схвалюють ініціативу міністерства.

"Це все інструменти залучення інвестицій до країни. Чому на збільшення податків за внесками на депозити ніхто не ризикує йти, адже за рахунок цього можна отримати в рази більше, ніж від усього фондового ринку", - здивований керівник однієї з компаній. "З точки зору великого бізнесу ініціатива ввести податок на капітал не вітається, тому що це новий податок на інвестиції. В результаті більше буде платити саме великий бізнес, бо саме він здійснює великі інвестиції. Такий податок, ймовірно, може відлякати іноземних інвесторів, чий вибір буде очевидний: вкладати гроші в країну, де такий податок є або в країну, де такого податку немає", - вважає керівник департаменту податкового планування в Group DF Володимир Діденко. !zn

Читайте також:

МВФ рекомендує Україні збільшити податки для багатих

Екс-прем'єр Італії: Податок на розкіш - проблема не тільки України

Податківці готові зібрати 1 млрд грн податку на розкіш