UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міллер звинуватив "Нафтогаз" у неповному виконанні "брюссельських домовленостей"

"Газпрому" не подобається, що Україна відмовляється купувати більше газу, ніж їй необхідно на даний момент.

Очільник "Газпрому" Олексій Міллер поскаржився комісару ЄС Марошу Шефчовичу, що НАК "Нафтогаз України" - на відміну від російського монополіста - не повністю виконує свої зобов'язання в рамках "зимового пакету" брюссельських домовленостей.

Про це він заявив на переговорах у Москві з заступником голови Єврокомісії з Енергетичного союзу в середу, 14 січня.

"Газпром" у повній мірі виконує свої зобов'язання і здійснює поставки газу в Україну на умовах передоплати і у відповідності з добовими заявками "Нафтогазу", - заявив Міллер. - Разом з тим, "Нафтогаз України" купує газ в менших обсягах, порівняно з брюссельськими домовленостями...", повідомляє прес-службі російської монополії.

Як в черговий раз заявив глава "Газпрому", цей факт, а також відбір Україною газу зі своїх ПСГ, створюють ризик для транзиту російського газу в Європу. Особливо такі ризики можуть виникнути в кінці січня і лютому, оскільки саме на цей період припадають зимові максимуми споживання газу.

Як повідомляло ZN.UA, в 2014 році Україна на 44% скоротила імпорт газу з Росії - до 14,5 куб. м. Це стало мінімальним рівнем поставок "Газпрому" принаймні за останні 15 років, з 1999 року.