UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міграція за кордон: Нацбанк погіршив прогнози

Є кілька причин, які стимулюватимуть міграцію з України.

У найближчі кілька років – у 2024-2025 роках – очікується значний відтік українських мігрантів за кордон. Є кілька причин для прийняття такого рішення: погіршення енергетичної ситуації, повільне покращення економічних умов та високі ризики безпеки. Про це йдеться у липневому інфляційному звіті Нацбанку.

Згідно з прогнозами НБУ, країну залишить близько 400 тисяч людей у 2024 році та ще 300 тисяч у 2025 році. Оцінку регулятора було погіршено порівняно з квітневим інфляційним звітом.

Зазначається, що часті відключення негативно впливають на побут і виробничі процеси, що знижує економічну активність і попит на робочу силу.

Зміна тенденції, тобто повернення мігрантів, прогнозується на 2026 рік. Очікується, що з цього часу близько 400 тисяч людей поступово повернуться до України. Однак успішна адаптація за кордоном може стримувати цей процес.

Водночас швидке відновлення житла, інфраструктури та створення нових робочих місць завдяки пожвавленню економіки можуть сприяти більш активному поверненню мігрантів.

Читайте також: Видатки бюджету в липні значно випередили доходи, тому НБУ й продає валюту — депутат

Як раніше повідомили у НБУ, український ринок праці перебуває у стагнації. Більшість роботодавців в основних секторах економіки не планують різко збільшувати вакансії та звільняти працівників. Хоча є компанії, які мають намір міняти кількість працівників. При цьому частіше вони планують звільняти працівників, аніж наймати.