UA / RU
Підтримати ZN.ua

Менше зерна: міністр пояснив, як можуть змінитися ціни на хліб у наступному році

Для подорожчання існує декілька причин.

В Україні восени ціни на борошно та крупи будуть підвищуватися. Це також може призвести до подорожчання хліба. Про це заявив голова Минагрополітики Микола Сольський під час пресконференції, пише видання Telegraf.

Чиновник зазначив, що більшість аграріїв зазнають втрат через непродане зерно і тому багато агропідприємств цьогоріч або відмовились від вирощування зерна, або дуже відчутно скоротили площі.

Читайте також: Ціни пішли вгору: в Україні подорожчала картопля

Сольський наголосив, що в Україні у 2024 році скоротиться врожайність зерна через несприятливу погоду восени. Хоча наразі закінчився сезон посівної озимих й з'явились перші паростки, але вони дуже слабкі — восени було мало дощів, тому ґрунт сухий. Озимим буде нелегко взимку, тому є ймовірність, що це може призвести до значної втрати посіву.

Скорочення посівів пов'язане зі скорочення експорту. Тому більшість аграріїв зазнають збитків і відмовляються від вирощування культур або скоротили площі для зерна.

«Математика показує, що для деяких компаній, на жаль, краще заплатити орендну плату і не сіяти, ніж втратити результат роботи за рік», — зазначив Сольський.

Тому вартість хлібу у наступному році буде зростати.

Раніше ми писали, що експерти прогнозували підвищення цін на хліб до кінця 2023 року.