UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меморандум з МВФ: Аудит використання "ковідних" коштів на будівництво доріг очікується у грудні

Основний аудит майже завершено.

Аудит використання коштів Фонду на боротьбу з COVID-19, який був структурним маяком співпраці з МВФ, практично завершено. Державна аудиторська служба вже перевірила використання 44,5 з 66,5 млрд грн, витрачених за програмою. Втім її перевірка торкнулася витрат Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики та Міністерства культури та інформаційної політики, а от ефективність використання значної частини "ковідних" коштів на будівництво доріг досі не визначено.

Україна взяла на себе зобов'язання до кінця грудня 2021 року провести аудит решти коштів, витрачених за цією бюджетною програмою, які переважно були витрачені державним Дорожнім фондом (13.3 млрд. гривень). Хоча угоди про конфіденційність з постачальниками можуть не дозволити публічне розкриття подробиць деяких витрат, сторони Меморандуму наразі вивчають варіанти, як зробити можливим оприлюднення цієї інформації.

За попередніми висновками аудиту 212 справ вже передано правоохоронним органам і українська сторона зобов’язується повністю співпрацювати з будь-якими потенційними кримінальними розслідуваннями щодо витрат, пов’язаних із COVID-19, у тому числі шляхом надання доступу до доказів, зібраних у ході перевірки.

Читайте також: Нового голову САП буде обрано до кінця листопада — меморандум із МВФ

Нагадаємо, що з 1 грудня в Україні, в рамках структури Державної податкової служби, створюється спецпідрозділ, завданням якого мінімізуватиме скарги найбагатших платників податків. Про це йдеться у Меморандумі України з МВФ.