UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже половина добросовісного українського бізнесу страждає від податкового свавілля — бізнес-омбудсмен

У грудні минулого року бізнес-омбудсмен з власної ініціативи розпочав розслідувати проблему.

Свіжий звіт Ради бізнес-омбудсмена виявив в Україні надзвичайно тривожну тенденцію: наприкінці минулого року проблеми з Податковою службою мало близько половини добросовісного українського бізнесу. Відбулося це через настільки масові блокування податкових накладних, що в ситуацію був змушений втрутився бізнес-омбудсмен, пише Віктор Конєв в матеріалі - «Блокування податкових накладних: стрілянина з гармат по горобцях».

Блокування податкових накладних, яке паралізувало бізнес, стало наслідком недосконалого алгоритму системи, яка працює в автоматичному режимі. Але критерії автоматичної системи встановлювали цілком конкретні люди, які посилили їх настільки, що автоматичні блокування стали масовими.

А щоб розблокувати лише одну накладну, треба подати кілька десятків документів. Причому, нечіткі, узагальнені та формальні причини відмов вказують на бажання податківців розв'язувати питання саме в «ручному» режимі.

«Враховуючи, що рішення про розблокування приймається не системою, а живими людьми в ручному режимі, тут уже й корупцією відгонить», - йдеться в матеріалі.

Читайте також: В Україну повернувся "мєнтовскій бєспрєдєл", БЕБ і ДБР нищать бізнес по всій країні - Бутусов

У грудні минулого року бізнес-омбудсмен з власної ініціативи розпочав розслідувати проблему.

«Ми в четвертому кварталі 2022 року бачили впровадження… фіскальних змін, які вдарили майже по половині українського бізнесу, зокрема, по законослухняній його більшості», — заявив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Попередні висновки Рада бізнес-омбудсмена вже оприлюднила, тому що ситуація невідкладна, адже вже пів року бізнес, по суті, працює в режимі податкової перевірки, що не припиняється.

І, як наголошує Роман Ващук, ще до оприлюднення остаточних висновків стало зрозуміло, що припинити знущання з бізнесу це завдання саме для української влади.

Адже до ситуації призвели:

Читайте також: 120 підприємств заявили про незаконне блокування їхньої діяльності Податковою службою: імена кураторів назвуть завтра

Нагадаємо, раніше економіст Борис Кушнірук вказав на бездіяльність комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики, яка призводить до стагнації малого і середнього бізнесу. 

Аналогічної позиції дотримується і військовий журналіст Юрій Бутусов, який прямо звинуватив керівництво парламентського податкового комітету в корупції через блокування податкових накладних.