UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Локалізація" в держзакупівлях прискорить зростання ВВП на 3,9%

Орієнтація в держзакупівлях на українські товари також забезпечить зростання податків і робочих місць.  

Моделювання ефекту від впровадження локалізації у державних закупівлях, в середньостроковій перспективі забезпечить зростання ВВП, промислового виробництва в Україні та податкових надходжень.

Зокрема, за попередніми оцінками, буде спостерігатися:

Активізація виробництва забезпечить збереження існуючого рівня зайнятості у відповідних галузях (збереже понад 200 тисяч робочих місць, які опинилися під загрозою внаслідок кризи, пов'язаної з поширенням COVID-19) і буде сприяти створенню близько 62,5 тисячі нових робочих місць.

У разі запровадження умов локалізації для задоволення потреб держави в наземному транспорті, енергетичному обладнанні, комунальної та спеціальній техніці буде залучено близько 4 тисяч вітчизняних підприємств у сфері машинобудування, а також майже 5 тисяч підприємств у суміжних галузях і видах економічної діяльності.

Читайте також: Близько 38% товарів і послуг на держтендерах України – імпортна продукція

Про те, що передбачає законопроект "щодо локалізації", прийнятий сьогодні парламентом у першому читанні, читайте в тексті Ігоря Гужви, доктора економічних наук, експерта CMD-Ukraine (Center for market economy development) для ZN.UA – «Локалізуймося, адже ми того варті».