UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курс гривні за індексом Біг-Мака знизився до 7,74 грн/долар

У січні британські експерти з журналу The Economist за долар давали тільки 7,30 грн. Зараз – вже 7,74 грн.

Індекс Біг-Мака, який розраховує британське видання The Economist, показав, що українська національна валюта гривня є найбільш недооціненою у світі.

Згідно з останніми даними, курс гривні до долара США повинен бути не 24,80 грн/долар, а 7,74 грн/долар. Таким чином, гривня недооцінена на 68,8%.

За інформацією журналу, в Україні Біг-Мак коштує 39 грн (1,57 долара), в той час як в США цей кулінарний виріб можна придбати за 5,04 долара.

Експерти The Economist підрахували, що більшість валют у світі є недооціненими, зокрема, євро – на 16,6%. У переоцінені валюти потрапили тільки три: швейцарський франк (30,8%), норвезька крона (9,3%) і шведська крона (3,7%).

До числа найбільш недооцінених валют включені малайзійський рінггіт (на 60,6%) і російський рубль (на 59,3%).

Нагадаємо, що у січні 2016 року курс гривні за індексом Біг-Мака повинен був становити 7,30 грн/долар, а гривня була лише третьою в списку найбільш недооцінених валют.

Індекс Біг-Мака був розроблений The Economist у 1968 році. Методологія розрахунку індексу базується на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС), за якої валютний курс повинен зрівнювати вартість кошика товарів (в даному випадку бургера) в різних країнах.