UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курченко намагається монополізувати постачання зрідженого газу в Україну – ЗМІ

Дозволи ФСТЕК на поставку ЗВГ будуть видаватися тільки трьом українським компаніям.

Побіжний український олігарх Сергій Курченко за підтримки російської влади намагається стати монопольним оператором за постачання російського скрапленого газу в Україну. Про це OilNews повідомили джерела на ринку.

Згідно з даними джерел, 12 квітня 2017 року в Міненерго РФ відбулася нарада під головуванням заступника міністра Кирила Молодцова з представниками виробників та експортерів газу.

"Було озвучено, що дозволи Федеральної служби з технічного та експортного контролю будуть видаватися на постачання газу тільки трьом українським компаніям. Представники цих компаній також були присутні на нараді", – повідомив представник російської вертикально-інтегрованої компанії, що побажав залишитися невідомим.

Інший співрозмовник уточнив, що цим представником був Анатолій Мигаль – координатор газового бізнесу групи компаній ВЭТЕК Сергія Курченко. За іншими даними, на нараді був присутній сам Курченко.

За даними учасників наради, це такі компанії:

Як очікується, новий порядок експорту ЗВГ почне працювати з 1 травня 2017 року.

Нагадаємо, Федеральна служба з технічного та експортного контролю РФ з 1 квітня припинила декларування скрапленого газу у всіх напрямках.

Однак ФСТЕК c 10 лютого тимчасово дозволила відвантаження партій зрідженого газу на український ринок.

Як пише у своїй статті для ZN.UA заступник директора "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн, зупинка потужного каналу поставок, що забезпечує понад 50% українського ринку, викликала зростання цін в оптовому сегменті і, ймовірно, незабаром досягне автозаправних станцій.

Детальніше про блокування поставок зрідженого газу в Україну з РФ читайте у статті Артема Куюна "Новий привіт з Москви" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".