UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль рятує ВТБ банк за допомогу у відмиванні грошей – FT

Російські банкіри розповіли виданню, що ВТБ банк отримує найбільшу допомогу від держави, тому що робить все, що накажуть друзі Путіна.

На каміні у голови російського ВТБ банку Андрія Костіна поруч з фото, на якому він позує з президентом Росії Володимиром Путіним, стоїть інший знімок у рамці, де він з Держсекретарем Гіларі Клінтон.

"Якщо ви опублікуєте це фото, воно може вплинути на її шанси стати президентом. Вони завжди намагаються знайти російський слід", - пожартував російський банкір, розмовляючи з журналістами Financial Times, і додав: "Нажаль у мене немає фото з Трампом".

Видання зауважує, що у Костіна, який в часи СРСР був дипломатом, має серйозні причини пильно стежити за виборами в США. Адже його другий за величиною банк в Росії збирався стати важливим гравцем у глобальному світі фінансів. Але запровадженні після російського військового вторгнення в Україну санкції США і ЄС знищили ці плани ВТБ банка.

Застереження від західних регуляторів відлякали більшу частину його іноземного бізнесу, а інвестиційний форум у травні пройшов у Лондоні в секретному режимі. Костін в червні навіть побував у Вашингтоні і спробував випросити пом'якшення для свого банку у американського координатора з питань санкцій Деніела Фреда.

Однак у ВТБ банка є надійна підтримка від російського уряду, який вливає в нього непропорційно величезні кошти. З часів всесвітньої фінансової кризи ВТБ отримав від держави найбільшу допомогу серед російських банків - 18,4 мільярдів доларів.

Минулого року банк отримав 30% від усього, що уряд виділив на підтримку фінансової системи, хоча на нього припадає лише 15% російського банківського сектору.

"Вони досі реєструють дохід лише завдяки державним вливанням", - сказав аналітик Standard & Poor's Сергій Вороненко.

Видання додає, що Путін, вочевидь, цінує послуги Костіна. Минулого місяця банкір отримав вже четвертий орден "за заслуги перед батьківщиною". Банкіри в Москві кажуть, що лише за те, що Костін впродовж 14 років улещує Кремль, йому вдалося збільшити активи ВТБ банка з 4 мільярдів до 191 мільярда доларів.

В квітні Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував так звані "Панамські документи", які показали, що друг Путіна Сергій Ролдугін керує офшорною мережею вартістю понад 2 мільярди доларів. І більшість операцій проходять через ВТБ банк. В цей же час, сам банк заперечує головне обвинувачення, яке випливає з "Панамських документів": що з 2008 до 2013 року його дочірній банк на Кіпрі RCB Bank видав компанії Ролдугіна Sandalwood Continental понад 800 мільйонів ненадійних кредитів з дуже низьким процентом виплат.

Критики ВТБ банку кажуть, що інформація "Панамських документів" вписується в корпоративний скандал кілька років тому, деталі якого розкрив у 2012 році Олексій Навальний.

"Через ВТБ здійснюються всі чорні справи. Костін знає про це, але нічого навіть не намагається робити, тому що його банк для цього і потрібен", - каже російський опозиціонер.

Колишній заступник голови Центробанку Росії і експерт Інституту Брукінгса Сергій Алексашенко підтверджує, що у голови ВТБ банку просто немає іншого вибору, як коритися Кремлю і робити для нього "чорну роботу".

"Просто поставте себе на місце Костіна. Якщо ви отримуєте наказ від певних помічників Путіна направити певну суму в певні компанії, звісно ж ви це зробите", - сказав експерт.

В Москві банкіри розповіли виданню, що Кремль поблажливо ставиться до поганих результатів ВТБ банку і його корпоративних скандалів, тому що Костін "віддано служить своїм господарям".

"У таких багато життів, вони знають, що якщо щось піде не так, вони можуть попросити у татка більше грошей. Костін дуже покірний. Його банк навіть назвати цим словом не можна. Все, чим він переймається, - це як прислужитися людям на верхівці і байдуже, скільки грошей він втратить", - сказав Financial Times неназваний банкір з Москви.

Тим часом, російська економіка досягла нового "піку кризи". Останні статистичні дані говорять про те, що в травні 2016 року чаші віртуальних ваг, на яких може бути зважений рівень економічної активності, після деяких коливань і вагань, схилилися все ж таки на користь "посилення рецесії", ніж на користь "завершення рецесії. На думку економістів, незважаючи на зростання нафтових цін до 45-48 доларів з 30 доларів на початку року, падіння внутрішнього попиту в другому кварталі виявиться навіть більш серйозним, ніж у першому.

За даними опитування "Левада-Центру", проведеного в листопаді 2015 року, більшість громадян Російської Федерації (80%) визнають, що в їх країні настала економічна криза.