UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кредит до 100 тис грн на відкриття бізнесу для малозабезпечених: у Мінсоцполітики уточнили умови

Кредит можна оформити вже з січня 2022 року.

Починаючи з січня поточного року, безробітні малозабезпечені громадяни України можуть отримати фінансову допомогу для запуску власного бізнесу. Є для цього низка умов, але у деяких випадках гроші можна не повертати державі. Мінсоцполітики опублікувало роз'яснення до цієї програми підтримки малозабезпечених.

Безвідсоткова фінансова допомога у розмірі до 15 мінімальних зарплат (97 500 грн) зможе використовуватись лише для оплати рахунків на придбання необхідного для започаткування власної справи обладнання та матеріалів.

Допомога можуть виділити одноразово та у безготівковій формі за рахунок коштів держбюджету непрацюючій працездатній людині з числа членів малозабезпеченої сім'ї, що зареєстрована у якості безробітної особи.

Допомога надається на зворотній основі - через три роки підприємницької діяльності всю суму, за вирахуванням сплачених за цей час податків, потрібно буде повернути. Але вона може стати і безповоротною. Для цього першого року з дати отримання фіндопомоги підприємець повинен працевлаштувати за направленням центру зайнятості не менше двох непрацюючих працездатних осіб з числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки.

На реалізацію цієї програми у бюджеті на 2022 рік у рамках нової бюджетної програми "Рука допомоги" передбачено близько 100 млн грн.

Як звернутися за допомогою

Для отримання фінансової допомоги слід звернутися із заявою до центру зайнятості за місцем реєстрації. Також необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності та бізнес-план майбутньої справи. Безробітний розробляє бізнес-план самостійно чи в процесі безкоштовного професійного навчання.

Документи до центру зайнятості подаються у паперовому вигляді або, за наявності технічної можливості, в електронному – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Дія".

За результатами розгляду пакета документів комісія приймає рішення щодо надання фінансової допомоги або відмови. У разі прийняття позитивного рішення громадянину протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення необхідно створити юридичну особу або зареєструватися як фізична особа – підприємець.

Для надання фінансової допомоги регіональним центром зайнятості, між центром зайнятості та безробітним укладається угода. Зареєструвавшись, людина проводить підбір постачальників та укладає з ними договори на постачання матеріалів та обладнання. Отримані платіжні документи та договори подаються до центру зайнятості. Центр зайнятості виходячи з отриманих документів перераховує кошти постачальникам. Після цього особа отримує від постачальників необхідні матеріали та обладнання для ведення підприємницької діяльності.

Читайте також: Зміни до держбюджету-2022: прожитковий мінімум хочуть збільшити вдвічі, "мінімалку" – до 8500 грн

Як повідомлялося, кількість зареєстрованих фізосіб-підприємців з початку поточного року зросла на 44 тисячі . При цьому припинили діяльність 12 000 ФОП за звітний період.

«Зарплати в конвертах» негативно впливають на пенсійні виплати нинішніх пенсіонерів, але й є бомбою сповільненої дії для майбутніх пенсіонерів. Докладніше про те, як «тінізація» зарплат уже зараз негативно впливає на ситуацію, читайте у статті Юлії Самаєвої   "Трагічне пенсійне майбутнє українців".