UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кожара виключив повторення "газової війни" між Україною і Росією

У МЗС зазначили, що повторення "газової війни" 2007-2009 років, яка була між Україною і Росією неможливе через те, що з того часу ринок газу в Європі кардинально змінився, а також Україна теж досить успішно реформувала свій.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що газові конфлікти, подібні до пережитих кілька років тому, вже не повторяться.

"Повторення ситуацій 2007 та 2009 років, які ми називаємо "газовою війною", сьогодні вже неможливе. По-перше, тому що ринок газу в Європі кардинально змінився: за короткий час Європа пройшла величезний шлях у диверсифікації джерел. По-друге, тому що Україна теж досить успішно реформувала свій газовий ринок", - заявив він.

Кожара нагадав, що Україна підписала контракт із Shell щодо освоєння родовищ сланцевого газу. Окрім того, незабаром очікується підписання контракту з ExxonMobil з освоєння Олеського родовища сланцевого газу - він зараз готується урядом. "Це - ще близько $ 10 млрд інвестицій", - сказав він.

Як відомо, "Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009-го по 2019 рік і про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки.

Для України вже діє знижка у розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів. Механізм її надання - скасування Росією мита на постачання газу до України. Домовленість про знижку була досягнута у квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року на 25 років.

23 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що небажання Росії йти на поступки українському керівництву в питанні ціни на газ може призвести до практично повної відмови від його закупівлі. !zn

Читайте також:

Україна не буде брати кредит у РФ на закачування газу в ПСГ, - Ставицький

Україна без підтримки ЄС і Росії може законсервувати частину ГТС, знизивши потужність прокачування в 3 рази, - Азаров

Українська влада звільнила Shell від сплати практично всіх податків