UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ковідний" фонд витрачає кошти не за призначенням, а видатки основного фонду держбюджету не профінансовані на 95,5 млрд грн – Уманський

Однак, колишній міністр вважає, що ще є час уникнути економічного, соціального та політичного апокаліпсису.

Колишній міністр фінансів Ігор Уманський заявив про те, що 40 млрд грн із Фонду для боротьби з коронавірусом витратили переважно не за призначенням. Він також зазначив, що 300 млрд грн планових видатків перебувають під загрозою.

“За 10 місяців поточного року “ковідний” фонд на 40 млрд вже витрачено. Витрачено переважно не на заходи боротьби з COVID-19, а на інші пріоритети, які визначив для себе уряд. Медична інфраструктура не створена. Підготовка до другого етапу пандемії поки що провалюється”, - заявив Уманський.

За його словами, за цей самий період на 95,5 млрд грн не профінансовано видатки загального фонду державного бюджету. В тому числі мова йде й про 35 млрд захищених видатків.

“Дохідна частина після секвестру виглядає такою, що може бути виконана до кінця цього року. Між тим 300 млрд грн планових видатків, які мають бути забезпеченими відповідними запозиченнями є під загрозою. Вдалося залучити лише трохи більше 100 млрд. І до кінця року щонайменше 100 млрд грн державних видатків опиняться під загрозою”, - додав ексміністр.

Уманський зазначив, що в першу чергу це стосується ризиків соціальної групи, пенсій, зарплати, комунальних платежів.

“Безумовно, є велика спокуса включити друкарський станок і перенести колапс, який може очікувати бюджетну систему, на невеликий термін. Але такий підхід є занадто ризикованим для втрати тієї макроекономічної стабільності, яку вдалося досягти. З іншого боку під загрозою буде курсова стабільність, інфляційні процеси і, як наслідок, вся економічна система країни”, - розповів ексміністр.

На думку Уманського ще є час уникнути “економічного, соціального та політичного апокаліпсису”. Зокрема, за словами колишнього міністра, для вирішення ситуації, нібито потрібно спрямувати 26 млрд “ковідного” фонду на фінансування медичної інфраструктури, забезпечення виплати заробітної плати працівникам, на закупку відповідних засоби захисту, обладнання, тестів тощо. 

“Ми розуміємо, що де-юре, прозорим чином, або де-факто секвестр в Україні в цьому році буде. Але я переконаний, що робити його в ручному режимі чиновниками з незрозумілою мотивацією - це невірний шлях”, - заявив Уманський.

Читайте також: Гроші з Фонду по боротьбі з COVID-19 продовжують "йти" не за призначенням

Раніше в МОЗ повідомили, на що в основному витратили кошти з коронавірусного фонду. Кабмін на засіданні перерахував з дорожнього фонду 895 млн гривень як субвенцію на кисень. До цього було виділено 1,3 млрд грн на тестування.

Міністерству охорони здоров'я виділили з «коронавірусного» фонду 14 млрд гривень на організацію боротьби з пандемією COVID-19. З них на сьогоднішній день витрачено тільки 4,7 млрд, пише в своєму матеріалі редактор відділу економіки ZN.UA Юлія Самаєва.

Зокрема, з 100 млн грн на покупку апаратів штучної вентиляції легенів витратили тільки 42 млн, з 3 млрд на оснащення лабораторій витратили всього 710 млн, з 4,7 млрд, призначених на покупку устаткування для опорних лікарень, профінансували трохи більше 180 млн грн.

Детальніше про провали уряду на фронті боротьби з пандемією COVID-19 і про те, чому Україні не допоможе «карантин вихідного дня», читайте в статті Юлії Самаєвої «Анархія - мати епідемії» в ZN.UA.