UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кошти "ковідного" фонду течуть повз сферу охорони здоров'я – дані Мінфін

Найбільша частина пішла на відновлення доріг, а не лікарень. 

Дані про розподіл коштів з "коронавірусного" фонду вказують на те, що значна частина грошей йде повз сферу охорони здоров'я. 

Для прикладу, на ремонт лікарень було витрачено 1 680,0 млн, тим часом як на відновлення доріг з того таки "коронавірусного" фонду витратили 13 087,0 млн грн. 

Лише понад 901,2 млн було витрачено на доплати медичним працівникам та 2 444, 5 млн грн звідти пішли на додаткові виплати військовим та поліцейським. 

Крім цього, 1 716,1 млн грн пішли на фінансову допомогу у вигляді лікарняних, та ще 6 676,5 млн грн - фінансова допомога безробітним. 

Єлизавета Чижик, ZN.UA

Читайте також: Шмигаль на селекторній нараді пообіцяв покарати очільників ОДА за те, що медики не отримують "ковідних" виплат

Раніше редакторка відділу «Соціум» ZN.UA Алла Котляр в матеріалі «Міністр «здравоохренения» писала про те, що МОЗ не витратило виділені з «ковідного фонду» 14,3 млрд грн - тільки на лабцентри і ЗІЗ - трохи більше 5 млрд. На 100 млн грн очікується закупівля ШВЛ, однак перші торги провалилися. Схоже, будуть провалені і другі.

ДП "Медзакупівлі" звертало увагу МОЗ на те, що встановлена ​​в 500 тис. грн за один апарат ціна не дозволяє закупити обладнання належної якості. Однак змін не було. Так що цілком можливо, що до кінця року обіцяні ШВЛ Україна так і не купить.

Тим часом брак потрібних країні апаратів вирішили "компенсувати" модернізованими мішками Амбу від "Новатора". ZN.UA писало про це ще в травні. Тоді подібна ініціатива викликала широкий резонанс. Зараз анестезіологи обурені.

Детальніше про готовність української інфекційної медицини протистояти пандемії COVID-19, про штучну вентиляції легенів та інші методи кисневої терапії пацієнтів, а також про те, що являє собою коронавірус SARS-CoV-2, і які загрози здоров'ю людини він несе, читайте в матеріалі Сергія Жукова "Російська рулетка коронавіруса" - інтерв'ю професора-анестезіолога Володимира Корсунова ZN.UA.