UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контроль за видатками українців: агенти завалили Держфінмоніторинг сотнями тисяч повідомлень

Результати дев'яти місяців 2022 року вражають, чому, ймовірно, сприяла особлива підозрілість в умовах війни.

Сотні тисяч повідомлень про підозрілі або ризикові фінансові операції отримав Держфінмоніторинг України (підрозділ фінансової розвідки, - ред.) за 9 місяців 2022 року від суб'єктів, на яких законом покладено функції первинного фінансового моніторингу за видатками українців. Відповідну статистику Держфінмоніторинг оприлюднив на своєму сайті,

Так, з початку року Держфінмоніторингом було взято на облік 853 465 повідомлень про фінансові операції, які необхідно піддати фінансовому моніторингу. З них:

Зокрема, за період війни надійшло на розгляд 602 544 повідомлення про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу.

За результатами розгляду отриманої інформації, Держфінмоніторинг виявив 653 матеріали, які тепер вивчають:

У вказаних матеріалах сума фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією коштів, та із вчиненням кримінального правопорушення, становить 41,1 млрд гривень.

Як зазначають в Держфінмоніторингу, наразі, основним напрямком діяльності є встановлення каналів фінансування осіб, які можуть бути пов’язані з військовою агресією з боку Російської Федерації (РФ) та Республіки Білорусь (РБ) щодо України, у т.ч. диверсійно-розвідувальних груп.

Так, за 9 місяців 2022 р. Держфінмоніторингом до правоохоронних органів направлено 170 матеріалів щодо фінансових операцій осіб, щодо яких є обґрунтовані підозри, що вони є колаборантами/зрадниками та можуть бути пов’язані з військовою агресією РФ та РБ щодо України.

У ході зазначених фінансових розслідувань Держфінмоніторингом зупинено (заблоковано) кошти у сумі 3,55 млрд гривень.

Нагадаємо, суб’єктами, які здійснюють в Україні первинний фінансоий моніторинг, є:

Детальніше про те, як фіскали отримають можливість застосовувати непрямі методи податкового контролю над видатками пересічних громадян, читайте в статті Сергія Следзя - "Стає гаряче: до "добровільної" декларації для бідних додадуть податковий контроль над їх витратами".

Дані про витрати людини фіскали можуть черпати з найрізноманітніших джерел. Про це розповідає президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир в матеріалі - "Добровільним декларуванням статків громадян справа не обмежиться, без тотального стеження тут не обійдеться".