UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компенсація за працевлаштування: як роботодавцю її отримати

У лютому Кабмін прийняв відповідну постанову.

У кінці березня 2022 року стартувала програма працевлаштування переселенців, в рамках якої держава виплачувала 6,5 тисяч гривень роботодавцям за кожного працевлаштованого переселенця з постраждалих регіонів. Ця програма продовжила діяти у 2023 році.

Читайте також: Медики-переселенці: як їм працевлаштуватися на новому місці

Постановою №124 від 10 лютого 2023 р. Кабмін визначив порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних. Це стосується надання робочих місць певним категоріям громадян.

Експерти «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як роботодавцю отримати від центру зайнятості таку компенсацію.

Передбачені наступні заохочення за працевлаштування безробітних:

Компенсація фактичних витрат у розмірі ЄСВ

Компенсацію фактичних витрат у розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, можна отримати за працевлаштування осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на двох років, а саме:

Тривалість виплати – 12 місяців протягом двох років. Розмір компенсації не може становити більше 2948 грн / місяць, тобто максимальна сума компенсації - 35 376 грн / 12 місяців.
Для отримання компенсації треба подати заяву за зразком.

Компенсація 50 % фактичних витрат на оплату праці

Компенсацію 50 % фактичних витрат на оплату праці можна отримати за працевлаштування за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на один рік осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, а саме:

Тривалість виплати – 6 місяців. Розмір компенсації не може становити більше 6700 грн /місяць, тобто максимальна сума компенсації - 40 200 грн /6 місяців.

Для отримання компенсації треба подати заяву за зразком.

Компенсації не надаються роботодавцю, коли суб’єкт господарювання має заборгованість:

В Україні затвердили нові правила військового обліку. Нагадаємо, як відбуватиметься працевлаштування військовозобов’язаних відповідно до них.