UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комісар ЄС ініціює нові тристоронні газові переговори

Газові переговори можуть відбутися найближчим часом.

Комісар ЄС з енергетичних питань Марош Шефчович ініціює черговий раунд тристоронніх газових переговорів з участю України і Росії. Про це Шефчович повідомив в Twitter.

За його словами, він направив відповідний запит на проведення переговорів прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

"Я планую провести наступний раунд тристоронніх газових переговорів у найближчі тижні", - зазначив він.

i'm set to host the next round of #TrilateralGasTalks in coming weeks. Therefore, the following recent elections in #Ukraine, I reached out to PM @VGroysman and I welcome the country's determination to stay of duty. Now, reaching out to #Russia, too. #energysecurity #EnergyUnion pic.twitter.com/lk71Sni0nP

- Maroš Šefčovič
Як відомо, контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується в кінці 2019 року. 5 березня 2018 року "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів в суді.

У зв'язку з цим Україна направила позов проти Росії до Світової організації торгівлі, а в червні "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з "Газпромом". До кінця року сума позовних вимог склала 12 млрд дол.

В Євросоюзі сподіваються на збереження транзиту російського газу в Європу через Україну після 2019 р незважаючи на те, що "Газпром" зірвав тристоронні переговори щодо транзиту.