UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колектори не зможуть телефонувати на фронт і тероризувати захисників: імена ініціаторів законопроекту

Чотири народні депутати потурбувалися, щоб воювати за Батьківщину можна було, не відволікаючись на дзвінки колекторів.  

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект №7414, який забороняє кредитодавцям та колекторським компаніям вживати заходів для повернення простроченої заборгованості щодо захисників України. Про це повідомляється на сайті парламенту. 

Рішення підтримав 281 депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

"Держава зобов’язана забезпечити соціальний захист громадян України, які захищають суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їхніх сімей та їх найближче оточення, що дозволить таким особам зосередитись на якісному виконанні свого військового обов’язку та бойових завдань, поставлених військовим командуванням України", - йдеться в пояснювальній записці.

Ініціатори цієї законодавчої ініціативи заслуговують на те, щоб бути названими поіменно. Це народні депутати:

Пропонується заборонити банкам, небанківським фінансовим установам та колекторським компаніям здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів-військовослужбовців. Щоправда, лише на період дії воєнного стану та упродовж 6 місяців після його припинення.

Зазначається, що заборона вживати такі заходи поширюватиметься як на військовослужбовців, так і членів їхніх сімей, близьких осіб, представників, спадкоємців, поручителів тощо.

Нагадаємо, що мобілізовані працівники в Україні на час призову можуть втратити гарантію збереження середнього заробітку, при цьому за ними зберігається місце роботи та посада. Цей законопрокт також нещодавно ухвалила Верховна Рада.