UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коболєв повідомив, чому не можна знижувати ціни на газ

Зниження цін на газ для населення спровокує зростання курсу до 60 гривень/долар.

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що собівартість видобутку українського газу для компанії "Укргазвидобування" становить 250 доларів за тисячу кубометрів. При цьому вартість видобутку газу у приватних компаній на порядок вище. Про це він повідомив в ефірі одного з телеканалів.

"Повна собівартість, яка враховує також капітальні вкладення і всі родинні витрати - 250 доларів за тисячу кубічних метрів. Це єдиний розрахунок. Більше того, у приватних компаній він ще більше", - зазначив він.

За словами Коболєва, зниження цін на газ для населення спровокує зростання курсу до 60 гривень/долар.

"Будь-який кандидат в президенти, який обіцяє зниження цін на газ, він розуміє, що це закінчиться просто колапсом всієї фінансової системи. І тоді вже не буде стояти питання ціни на газ. Тоді стоятиме питання курсу долара: він буде 40 гривень за долар або 50, або 60 ... І це дуже швидко закінчиться ", - сказав він.

Як писало DT.UA, результати видобутку природного газу за 2018 р. - близько 21 млрд кубометрів, що на 1,5% більше, ніж у 2017-м. При цьому заявлені амбітні плани Кабінету міністрів України щодо збільшення видобутку власного газу до 27-28 млрд кубометрів до 2020 р. виглядають нереалістичними.

Детальніше про стан ринку газовидобутку читайте у статті Геннадія Кобаля "Місце під сонцем" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".