UA / RU
Підтримати ZN.ua

Клименко назвав ключові фактори реформи податкової служби

Головними завданнями для себе Клименко вважає спрощення адміністрування податків та оптимізацію процесів.

Головними напрямами реформування податкової служби глава ДПСУ Олександр Клименко бачить спрощення системи адміністрування податків, скорочення функцій і різних паперових довідок, радикальне зменшення кількості перевірок, перехід на «безконтактні» методи моніторингу підприємців і посилення аналітичної складової своєї роботи.

Про це глава Державної податкової служби (ДПСУ) України Олександр Клименко розповів в інтерв'ю ZN.UA.

«По-перше, радикально зменшуємо кількість перевірок - за минулий рік майже на половину: до 12 тис. порівняно з 23 тис. 2010-го. Цього року плануємо скоротити ще в півтора разу - до 8 тис. Для малого бізнесу взагалі запроваджено мораторій на перевірки - ми його подовжуємо й на другий квартал 2012-го.

По-друге, удвічі збільшили відшкодування ПДВ. 43 млрд. грн. відшкодовано за 2011 рік порівняно з 24 млрд. 2010-го. Із них 16 млрд. в автоматичному режимі. Скільки було скепсису з приводу того, що автоматичне відшкодування запрацює? Нас теж обвинувачували, що це працює для кількох підприємств, а тепер це вже стало нормальною практикою!

По-третє, дерегуляція. Ми сьогодні скоротили видачу довідок. 80% усіх запитів іде на одержання довідки про відсутність заборгованостей, яка потрібна для участі підприємства в тендерах тощо. Її видавали за 15 днів, а тепер - за п’ять. Тобто за рахунок оптимізації внутрішніх процесів утричі скоротили терміни проходження документів».

По-четверте, зазначає Клименко, скорочення функцій і спрощення процесів податкової дозволить продовжити оптимізацію структури і чисельності відомства без втрати якості роботи.

По-п'яте, каже він, увага буде приділятися аналітиці і стратегічному плануванню: «Ми прагнемо бути зрозумілими для бізнесу, для інвесторів, зокрема іноземних». Для цього, повідомив Клименко, ДПСУ в якості консультантів для вироблення відповідної стратегії з урахуванням всіх світових трендів залучено одну з консалтингових компаній «великої четвірки» - PriceWaterhouseCoopers.

«Перш за все скажу, що ми визнаємо існування цієї проблеми й уже займаємося її розв’язанням. Податкова служба - один із ключових інститутів, що впливають на бізнес-клімат у країні. Ми усвідомлюємо всю міру відповідальності та розуміємо, що нам потрібно робити. І не збираємося перекладати цю відповідальність на чиїсь плечі і говорити, що ми дали свої пропозиції, а нас почули чи не почули. Домагатимемося реалізації кожної нашої ініціативи й уже це робимо.

І ми побачимо, що ті реформи, які ми проводимо сьогодні, - це буде основа завтрашньої України. Я відповідаю за свої слова і вірю в них. І моя мотивація роботи тут - це можливість цих змін. І щодня я сиджу, читаю, думаю, роблю, готуюся. Що я зробив, що не зробив, що встиг, чого не встиг. Оце важливо», - резюмував він.

Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного і Юрія Бутусова з главою ДПСУ Олександром Клименком читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Хорошковський обіцяє захистити бізнес від «корупційного податку»

Бізнес позбавлять необхідності щороку купувати електронні ключі


Бродський: Колесников хоче звільнити 90% податківців

Бізнесу більше заважає складна звітність, ніж високі податки, - опитування ДПСУ