UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай пообіцяв більше не шокувати різким ослабленням юаня

Тим часом, на думку ряду експертів, це може означати початок довгострокового падіння обмінного курсу.

Народний банк Китаю в середу після чергового різкого зниження середнього обмінного курсу юаня до долара на 1,6% , заявив, що підстав для подальшого знецінення національної валюти немає.

У вівторок Китай шокував міжнародний ринок різким зниженням обмінного курсу юаня до долара на 1,9% на тлі суперечливої макроекономічної статистики. У середу Народний банк (Центробанк) Китаю опустив курс ще на 1,62% - до 6,3306 юаня за долар. На новинах з Китаю почали знижуватися ціни на нафту.

"З точки зору міжнародної і внутрішньої фінансової ситуації в даний момент не існує підстав для тривалого знецінення юаня", - йдеться у повідомленні Народного банку Китаю.

Ринковий курс юаня може відхилятися від довідкового максимум на 2% протягом дня. Раніше влада визначали фіксинг на основі пулу маркетмейкерів. ЦБ у вівторок заявив, що тепер при визначенні фіксингу також буде враховувати обмінний курс на момент закриття торгів попереднього дня, попит і пропозицію на обмін валюти, а також курс основних світових валют.

МВФ привітав рішення китайського регулятора, зазначивши, що реформа дозволить ринку відігравати більш вагому роль у визначенні обмінного курсу.

Тим часом, на думку ряду експертів, це може означати початок довгострокового падіння обмінного курсу. Експерти також вважають, що міра китайського ЦБ робить менш привабливим китайський фондовий ринок і потенційно може призвести до відтоку капіталу.

Ранкові торги на Шанхайській фондовій біржі відкрилися в мінусі після чергового ослаблення юаня. Ключовий індекс Shanghai Composite Index втратив 1,19%, а до полудня знизився ще на 0,45%.