UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай подав скаргу до СОТ на мита США

Протягом 60 днів сторони спробують прийти до домовленостей.

Влада Китаю направили офіційний запит до Світової організації торгівлі (СОТ) на проведення консультацій з США в рамках механізму вирішення спорів СОТ у зв'язку з планованим введенням Сполученими Штатами мит на імпорт низки китайських товарів.

Як йдеться в заяві СОТ, Китай вважає, що зазначені мита перевищують пов'язані ставки митних тарифів (bound rates) і суперечать положенням Генеральної угоди про тарифи і торгівлю (ГАТТ).

Запит на консультації є формальним приводом для початку вирішення спору з участю СОТ. Протягом 60 днів сторони намагатимуться прийти до взаємного рішення, і якщо у них це не вийде, питання може бути передане для вирішення спеціальної комісії.

Повідомлялося, що США погрожують ввести мита на 1300 китайських товарів. 25% мито передбачається ввести на авіаційну продукцію, техніку, продукцію машинобудування, а також різні види сталі.

З 2 квітня Китай підвищив мита на 128 товарів із Сполучених Штатів у відповідь на нещодавнє рішення Вашингтона щодо мит на алюміній і сталь із Пекіна. Так, фрукти і вироблені з них продукти відтепер обкладаються 15% митом, а американська свинина та продукція з неї - 25%.

Президент США Дональд Трамп оголосив про плани ввести мита на імпорт товарів з Китаю загальною вартістю 60 мільярдів доларів, а також обмежити китайські інвестиції в США. Відповідне рішення було прийнято через крадіжку Китаєм технологій за допомогою кібератак і запозичення технологій шляхом доступу іноземних компаній на китайський ринок.