UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай дозволив банкам випустити цінні папери під проблемні кредити на 7,7 млрд доларів

Рівень прострочених кредитів є найвищим за останнє десятиліття в Китаї.

Влада Китаю дозволить місцевим банкам випустити цінні папери, забезпечені "поганими" кредитами, на загальну суму до 50 млрд юанів (7,7 млрд доларів). Введена з 2008 року квота буде розподілена між найбільшими банками, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Така міра дозволить кредиторам видалити "погані" кредити зі своїх балансів в умовах, коли якість активів погіршується, а економіка сповільнюється, повідомили джерела агентства.

Перша партія цінних паперів на основі таких кредитів буде випущена вже в першій половині цього року.

Китайське уряд нарощує заходи, які б допомогли банкам очистити свої баланси і вивільнити більше капіталу на підтримку економіки, яка в минулому році показала найбільш повільний темп за чверть століття. Рівень прострочених кредитів є найвищим за останнє десятиліття в Китаї.

Слабка економіка КНР підриває "здатність погашати кредити, збільшуючи кількість прострочених кредитів". Так, обсяг прострочених кредитів в китайських банках в грудні 2015 року становив 1,27 трлн юанів.

Експерти з світових фінансів в нинішньому обвалі на ринках вбачають ознаки кризи 2008 року, втім, ситуація зберігає елемент непередбачуваності. Світові ринки ризикують зустрітися з черговою кризою, у зв'язку з чим інвесторам потрібно проявляти обережність, вважає мільярдер, інвестор і філантроп Джордж Сорос, пише Bloomberg. На думку міжнародного фінансиста, ця криза може бути спровокована спробою Китаю знайти нову модель зростання економіки і девальвацією юаня, пов'язаної з цими спробами.

Як пише Wall Street Journal, проблеми на біржі можуть підштовхнути Китай до агресивного націоналізму. Якщо економічне зростання не продовжиться, владі КНР доведеться шукати спосіб, як зміцнити підтримку народу.