UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайський інвестор «Мотор Січ» відреагував на санкції України

У компанії вважають санкції необгрунтованими.

Акціонер ПАТ "Мотор-Січ" китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. вважає необґрунтованими санкції, які проти даного інвестора ввела Україна. Про це йдеться в заяві компанії на сайті, що створено для проведення зборів акціонерів.

"У нас є підстави вважати, що це навмисні дії держави Україна, з метою перешкоджання інвестицій компанії SKYRIZON в українську компанію" Мотор Січ "і недопущення реалізації проекту міжнародного співробітництва. У нас є підстави вважати, що такі дії збігаються з метою дій Бюро промисловості та безпеки (BIS) Міністерства торгівлі США від 14 січня 2021 року, про включення компанії SKYRIZON в список військових кінцевих користувачів (MEU) ", - йдеться в повідомленні.

У компанії відзначають, що через санкції вона буде незаконно позбавлена своїх законних прав, обов'язків і зобов'язань, також компанія буде змушена перервати загальноприйняті ділові відносини з українською компанією "Мотор Січ", що "потягне за собою величезні непоправні збитки".

Читайте також: Китай у відповідь на санкції України вимагає дотримуватися прав китайських інвесторів "Мотор Січі" – РосЗМІ

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО від 29 січня про нові санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січ".

Раніше Володимир Кравченко в статті «Санкції нишком» описав причини, чому Україна ввела санкціі проти китайських громадян і компаній. Головні цілі дій влади:

По-перше, не допустити концентрації в руках китайських інвесторів акцій підприємства, що є одним з найбільших світових виробників авіадвигунів. На сьогодні китайцям належить 50-75% акцій «Мотор Січ». Згідно ж зі статтею 24 закону «Про захист економічної конкуренції», Антимонопольний комітет України відмовляє в дозволі на концентрацію акцій, якщо в угоді беруть участь компанії, включені в санкційні списки України.

По-друге, зірвати скликане на 31 січня позачергові збори акціонерів «Мотор Січ», на якому плануються кроки по зміні менеджменту підприємства.

По-третє: у ZN.UA є підстави припускати, що укази - один з перших кроків до того, щоб контрольний пакет акцій «Мотор Січ» відійшов до американської компанії. Не виключено, що це може бути Oriole Capital Group.