UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські компанії можуть потрапити під санкції США за підтримку війни РФ проти України — CNBC

Пекін та Москва значно розширили співпрацю після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

США розглядають можливість запровадження санкцій проти китайських компаній, які допомагають Росії у війні проти України, заявили члени Конгресу в інтерв'ю CNBC.

Сенатор-демократ, член комітету з міжнародних відносин Палати представників Конгресу США Джеральд Конноллі сказав, що законодавці вже розглядають такі плани після того, як минулого тижня аналогічні заходи запропонував ЄС.

Читайте також: Китай пропонує підтримати Угорщину в питаннях безпеки – Reuters

Це може стати першими прямими санкціями проти Пекіна, попри давні підозри Заходу щодо його підтримки Росії у війні.

"Китай повинен зрозуміти, що ті ж самі санкції, які починають реально діяти в Росії і впливають на російську продуктивність, економічні показники і якість життя, можуть бути застосовані і до Китаю", - зазначив Конноллі.

"І, чесно кажучи, Китай може втратити значно більше, ніж Росія", - додав сенатор.

Санкції США можуть серйозно зашкодити китайській економіці, яка вже перебуває у складному стані на тлі повільнішого, ніж очікувалося, відновлення після обмежувальних заходів для боротьби з поширенням коронавірусу, а також турбулентності в секторі нерухомості. Але такий крок може зашкодити і США, враховуючи торговельну взаємозалежність країн, — саме таке міркування викликало обережність Вашингтона в минулому.

Втім, Конноллі заявив, що це не зупинить санкції, які можуть бути запроваджені "дуже скоро".

"Я сподіваюся, що сама загроза цього і той факт, що європейці дійсно серйозно ставляться до цього, що є відносно нещодавньою тенденцією, - має прояснити деякі думки в Пекіні", - сказав він.

"Застосування широких санкцій до Китаю дуже сильно вдарило б по ньому. А їхні економічні показники зараз і так слабкі. Тож я сподіваюся, Китай ретельно розрахує, що не за горами будуть наслідки підтримки насильства та аморальності Росії в Україні", - додав сенатор.

Відповідаючи на запитання, чи можуть США запровадити санкції проти Китаю, подібні до тих, що пропонує ЄС, сенатор Бен Кардін сказав, що наразі Конгрес розглядає варіанти з адміністрацією президента Джо Байдена.

"Ми розглядаємо цю сферу, і Конгрес працює з адміністрацією над тим, як можна забезпечити дотримання санкцій проти Росії, що вимагатиме більшої співпраці з іншими країнами", - заявив Кардін.

Минулого тижня повідомлялося, що ЄС готується запровадити санкції проти китайських компаній, які допомагають Росії обходити західні обмеження. Пропозиції, які стануть частиною 13-го пакету санкцій Союзу з початку повномасштабного вторгнення РФ, можуть бути готові наприкінці цього місяця до другої річниці війни. 

Вашингтон раніше запроваджував санкції проти різних китайських компаній, які, за його словами, співпрацюють з армією Китаю. Під санкції США також потрапляли китайські фізичні та юридичні особи, причетні до порушення прав людини в регіоні Сіньцзян.

Читайте також: Глава МЗС Китаю запевняв Кулебу, що Пекін не продає Москві «летальну зброю»

Обговорення санкцій проти Китаю з'явилося на тлі постійних повідомлень про те, що Пекін підтримує військову економіку Москви. З початку повномасштабної війни РФ проти України, Китай і Росія розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, а стратегічне партнерство двох країн лише зміцнилося. Водночас Пекін не засудив вторгнення РФ, хоча в офіційних повідомленнях заявляє, що необхідно поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн.

Неодноразово повідомлялося, що китайські компанії відіграють вирішальну роль у зміцненні військового потенціалу Росії, в тому числі через торгівлю товарами подвійного призначення, які можуть використовуватися для виробництва зброї — Китай став ключовим каналом постачання критично важливих західних технологій до РФ.  Сам Пекін відкидає такі звинувачення, заявляючи, що його торгівля з Москвою є "нормальним економічним співробітництвом", і не спрямована проти "третьої сторони".

Читайте також: «Китай не має бути лазівкою» – глава МЗС Канади про західні санкції

Пов’язаність стратегічних інтересів Пекіна та Москви не означає, що Китай є безпосереднім учасником війни проти України, але зараз він спрямовує свою політику проти Києва.

У такій ситуації Україна, яка бореться за свою державність, повинна мати чітке бачення своєї стратегії щодо Китаю, який залишається великим геополітичним та економічним гравцем, а також центром впливу для багатьох країн, що розвиваються, насамперед країн Глобального Півдня. Про аспекти, на які варто звернути увагу офіційному Києву у відносинах з Пекіном, пише кандидат політичних наук Юлія Климишин у статті “Що означає китайська мудрість під час війни в Україні?”.