UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські інвестори порахували втрати від інвестицій у "Мотор Січ", які хочуть стягнути в суді Гааги

Для початку з України вимагатимуть $4,5 млрд.

Компанія Skyrizon та інші інвестори з Китаю оголосили, що планують через суд Гааги стягнути з України близько $4,5 млрд. за збитки через інвестиції у виробника авіадвигунів "Мотор Січ". Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на Skyrizon.

При цьому китайські інвестори посилаються на принципи "Угоди між урядом України та урядом КНР про залучення та взаємний захист інвестицій", яка діє з 31 жовтня 1992 року.

Китайські інвестори вимагатимуть визнати Україну такою, що порушила двосторонню інвестиційну угоду, і виплатити позивачам повну компенсацію всіх понесених збитків.

До того ж, китайська сторона "не виключає можливості продовження вимог про відшкодування додаткових збитків".

Читайте також: Зеленський про «Мотор Січ»: «Стратегічні підприємства мають залишитися в Україні»

Повідомлялося, що до продажу акцій "Мотор Січ" китайському інвестору причетна велика американська юрфірма DLA Piper, яка розробила план покупки в обхід антимонопольного законодавства України. Про це свідчать документи про офшори Pandora Papers.

Раніше журналісти-розслідувачі опублікували інформацію щодо Pandora Papers - документи 14 компаній, які реєстрували та обслуговували офшорні рахунки 35 світових лідерів та понад 300 чиновників з 90 країн світу. Понад 600 журналістів із 117 країн світу цілий рік аналізували майже 12 млн файлів.