UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хлібопекарські асоціації попередили про колапс галузі та перебої з хлібом

Хлібопекарські підприємства купують газ по 52 гривені за кубометр. Водночас ціни на продукцію зафіксовані контрактами з рітейлерами на певний час.

Через ціни на газ хлібозаводи знаходяться на межі та просять уряд забезпечити адекватні ціни на паливо, інакше підприємства почнуть зупинятися. Про це йдеться в листі Всеукраїнської асоціації пекарів та Асоціації "Укрхлібпром", який представники хлібної промисловості адресували президенту Володимиру Зеленському та Кабінету Міністрів, повідомив в ефірі програми "Свобода слова" депутат Дмитро Разумков.

У галузі просять уряд втрутитися у ситуацію та виділити хлібопекарським підприємствам частину "пільгового" газу, або надавати цільову фінансову допомогу. У листі йдеться про 10-12 млн кубів на місяць.

"Вони купують зараз газ по 52 тисячі гривень... Яким він (хліб, - ред.) повинен бути тоді на полицях і скільки це вам буде коштувати? Якщо ми як аграрна держава перестанемо виробляти хліб, то це вже колапс» - резюмував Разумков.

Нагадаємо, ціни на продукцію хлібопекарських підприємств зафіксовані контрактами з рітейлерами на певний час, а отже не можуть змінюватися, попри вартість енергоносіїв.

Читайте також: Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю

Водночас вартість енергоносіїв - не єдина проблема. яка може спіткати галузь цього року. Як писала ZN.UA, починаючи з 2015 року, коли відбулася дерегуляція ринку, держава не має інформації про те, якої якості зерно збирають фермери. Хоча борошномели у своїх неодноразових зверненнях заявляли про необхідність впровадження кількісного і якісного обліку зерна.

При цьому, зважаючи на підвищений попит на продовольчу пшеницю та низьку якість цьогорічного врожаю, галузеві асоціації запропонували Мінагрополітики й іншим учасникам ринку дуже виважено підійти до питання вивезення продовольчої пшениці. Як граничний обсяг експорту пшениці сторони — підписанти Меморандуму з самого початку обговорювали цифру 24,4 млн т, у тому числі продовольчої — 14,8 млн т. Як компроміс озвучили такі пропорції: 45% — продовольча і 55% — фураж. Проте, ініціативу не підтримали.

Читайте також: Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю

19 жовтня 2021 року трейдери й Мінагрополітики підписали доповнення до Меморандуму про взаєморозуміння на 2021/2022 маркетинговий рік. У документі визначено граничний обсяг експорту пшениці на поточний сезон уже у 25,3 млн т. Причому без поділу зерна на продовольче та фуражне.

У підсумку, після гігантського врожаю в Україні залишиться, у кращому разі, 5,7 млн т пшениці невизначеної якості. При потребі хоча б 6 млн т якісного зерна.

Читайте також: Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю

За останній рік ціна на хлібобулочні вироби в Україні зросла на понад 15% й продовжить зростати надалі.