UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хакери атакували ДТЕК: в Ахметова кажуть про помсту за Євросуд, CNN - побачило зв'язок з ракетним ударом по ТРЦ в Кременчуці

CNN намагається знайти більш конспірологічну причину хакерської атаки, посилаючись на дослідження Microsoft.

Російські хакери здійснили кібератаку на найбільшу приватну енергетичну компанію України – ДТЕК Ріната Ахметова. Про це повідомляє CNN.

"Російськомовна хакерська група, відома як XakNet, заявила, що цього тижня зламала мережі ДТЕК, і як доказ опублікувала скріншоти можливих даних компанії", - йдеться в повідомленні.

Про атаку стало також відомо з повідомлення ДТЕК. Як стверджують в компанії, що належить Рінату Ахметову, метою злому було «дестабілізувати технологічні процеси» в її розподільчих та генеруючих компаніях, поширити пропаганду про роботу компанії, а також «залишити українських споживачів без електрики».

Причиною атаки, за версією компанії, стала помста за позов Ріната Ахметова до Євросуду.

Інцидент зі зломом справді стався за кілька днів після того, як Рінат Ахметов, найбагатша людина України і власник ДТЕК, подав до суду на Росію в Європейський суд з прав людини через втрату майнових прав, вартість яких юристи Ахметова визначили в мільярди доларів.

Проте, CNN звертає увагу на іншу обставину - що атака на ДТЕК збіглася з ракетним ударом по ТРЦ в Кременчуці. І в цьому контексті нагадує, що компанія Microsoft у квітні вже висувало теорію, що російські хакерські атаки напряму корелюються з кінетичними військовими ударами, віддзеркалюють і посилюють військові дії. Мета таких атак хакерів - порушити доступ людей до достовірної інформації або критично важливих життєвих послуг, від яких залежать цивільні особи, а також - спробували похитнути довіру до керівництва країни.

Водночас, у ДТЕК не стали коментувати подібних припущень CNN.

Нагадаємо, 27 червня стало відомо, що власник багатомільярдного бізнесу в Україні Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації.

Ахметов заявляє про порушені права - через знищений бізнес та вкрадене Росією майно. Адвокати бізнесмена будуть просувати тезу, про порушення прав людини, які виражаються у порушенні прав власності. Ахметов вимагатиме мільярди доларів, але саме як компенсацію за порушені права, а не як компенсацію вартості втраченого бізнесу. Хоча юристи не приховують, що це взаємопов'язані цифри.

Водночас ще 18 травня Держдума РФ схвалила у першому читанні законопроєкт про невиконання рішень ЄСПЛ, ухвалених після 16 березня 2022 року.

Яким чином юристи збираються боротися з Росією, яка планує відмовитися від виконання рішення Європейського суду з прав людини, наразі невідомо.