UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катар планує інвестувати в економіку Пакистану $3 млрд

Пакистану можуть допомогти, зокрема, з фінансуванням роботи готелю Roosevelt на нью-йоркському Манхеттені.

Державний інвестиційний фонд Катару Qatar Investment Authority (QIA) планує інвестувати 3 мільярди доларів у різні комерційні та інвестиційні сектори Пакистану. Про це заявив під час візиту до Дохи прем’єр-міністр Пакистану Шехбаз Шаріф, який у середу провів офіційні переговори з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані після зустрічі з QIA у вівторок, передає Reuters.

У Пакистані зараз криза платіжного балансу, а валютні резерви впали до 7,8 мільярда доларів, що ледь вистачає на більш ніж місяць імпорту. Країна також бореться зі збільшенням дефіциту поточного рахунку, ослабленням рупії та інфляцією, яка перевищила 24% у липні.

Доха виявила зацікавленість у партнерстві в управлінні аеропортом і готелем Roosevelt на нью-йоркському Манхеттені, що належить компанії Pakistan International Airlines, повідомили два представники пакистанської авіації, які брали участь у переговорах.

Чиновники сказали, що Пакистан запропонував 25% акцій готелю. Він закрився наприкінці 2020 року під час спаду подорожей, спричиненого пандемією коронавірусу, і залишився закритим, частково через брак фінансування та суперечки щодо управління.

«Катар виявив зацікавленість у тому, щоб отримати термінальні та вантажні послуги в аеропорту Ісламабаду», — сказав один із чиновників, додавши, що інші аеропорти, такі як Карачі, також можуть бути розглянуті пізніше.

Візит Шаріфа до Катару відбувається напередодні засідання Міжнародного валютного фонду наступного тижня, на якому, як очікується, буде схвалено фінансування на суму понад 1 мільярд доларів, яке було призупинено з початку року.

Прем'єр-міністр Пакистану у вівторок зробив запит до QIA, суверенного фонду Катару (450 мільярдів доларів), на інвестування в енергетичний та авіаційний сектори його країни. Раніше він згадав відновлювані джерела енергії, продовольчу безпеку, розвиток промисловості та інфраструктури, туризм і гостинність серед секторів інтересу. 

Читайте також: The Economist пояснив, чому не всі прогнози про занепад економіки РФ збуваються

Тим часом Україні також треба готуватися до важких економічних сценаріїв, вважають в НБУ. Крім того, одразу після захисту свого політичного суверенітету від Росії Україні доведеться добровільно і тимчасово поступитися значною частиною свого економічного суверенітету з метою прискорити відновлення, вважає виконавчий директор будапештського Інституту фіскальної відповідальності Балаж Ромхані. Детальніше про такий підхід читайте у його статті «Економічний суверенітет повоєнної України: ані кроку назад?»