UA / RU
Підтримати ZN.ua

Каси банків: на які цілі в Україні брали готівку і через що її здавали

До банківських кас традиційно здавали виручку від бізнесової діяльності.

За 2023 рік обсяги касових оборотів банків зросли, повідомляє Національний банк України. Обсяг надходжень готівки до кас банків торік збільшився на 13,6% порівняно з 2022 роком та становив 2 494,3 млрд грн. Видачі готівки з кас банків за минулий рік збільшилися на 11,5% та досягли 2 543,7 млрд грн.

Читайте також: Українцям нагадали, як правильно повернути продавцю товари, придбані в кредит

Це зумовлено минулорічним пожвавленням економіки, якому сприяло налагодження нових шляхів постачання та сталий внутрішній попит на товари та послуги з боку населення.

Як і раніше, найбільшими обсягами готівку з кас банки видавали на такі цілі:

Читайте також: Банки спрогнозували, як буде розвиватися кредитування в Україні

Найбільшими джерелами надходжень готівки до кас банків традиційно були:

Наразі обсяги надходжень до кас банків від торговельної виручки та виручки від усіх видів послуг не лише досягли рівня "довоєнного" 2021 року, а й дещо перевищили його.

Нагадаємо, Нацбанк провів опитування банків щодо умов банківського кредитування, під час якого з’ясувалося, що в Україні зріс рівень схвалення банками для усіх типів корпоративних кредитів, найбільше – для малих та середніх підприємств. В майбутньому НБУ розраховує, що попит на іпотеку зменшиться, на споживчі позики – не зміниться, а ось валютні, кредитні і операційні ризики зростуть.