UA / RU
Підтримати ZN.ua

Калужинський прокоментував розслідування НАБУ щодо "конвертів" для депутатів по програмі "20–30–50"

Головний детектив НАБУ уточнив, що дуже часто публічні заяви про стимулювання голосувань в парламенті є лише піаром, а не бажанням реально дати покази.

Ще у 2020 році в інтерв`ю з Артемом Ситником ZN.UA обговорювало практику конвертів для чинних депутатів ВР за програмою "5–10–15". Довоєнні ставки "фонду допомоги" депутатам за лояльність під час голосувань були істотно підняті, і йшлося вже про програму "20–30–50". Але систематичні зливи інформації, неможливість знайти свідка, який реально дасть показання, блокують розслідування. І, за нашою інформацією, за каденції Ситника Бюро забракло буквально кількох тижнів, щоб довести цю справу до логічного завершення. Чи це правда ми запитали у керівника головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського. 

"Не можу ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію. Але можу сказати, в чому є проблема з притягненням народних депутатів до кримінальної відповідальності: зареєструвати кримінальне провадження щодо депутата може лише генеральний прокурор", — заявив головний детектив НАБУ.  

При цьому, коментуючи історію заяв загиблого депутата Антона Полякова, який публічно казав про те, що в парламенті депутатам платять гроші, Калужинський зазначив, що часто багато гучних заяв при перевірці виявляються лише заявами. Однак визнав, що може не володіти певною інформацією про розслідування щодо них. 

"Можливо Ситник (колишній директор НАБУ, який  заявляв про початі розслідування, однак уточнював, що НАБУ заважають зливи інформації, - ред.) знав щось таке, чого я не знаю.  Теоретично так може бути, тому що в нас є підрозділи, які мені не підпорядковуються. Я ж кажу про тих людей, які говорять, що знають: хтось комусь передає. Коли їм ставиш запитання: коли, де, кому і за яких обставин та чи готові сприяти, вони починають "кліпати очима". Дуже часто такі публічні заяви насправді є лише піаром", - зазначив головний детектив бюро. 

Калужинський зауважив, що, по-перше, для дійсного придушення корупції насамперед має бути справжня воля до цього верховної влади. 

"По-друге, люди, які приймають важливі рішення, повинні отримувати зарплатню, яка б забезпечувала нормальний рівень їхнього існування. У нас буває так, що чиновник, який приймає рішення на мільярди, отримує зарплатню, за яку не в змозі утримати родину. Однак не так багато людей, не маючи достатнього рівня оплати, зможуть утриматися від спокуси, коли їм за одне рішення, за один підпис чи за одне голосування пропонують астрономічні суми коштів", — прокоментував він, чи все ж таки існують зарплати у конвертах для депутатів Верховної Ради за лояльні голосування.

При цьому детектив погодився, що підняття рівня оплати для судової гілки влади не змінила ситуацію кардинально, оскільки у її представників не було політичної волі і розуміння невідворотності покарання. Водночас Калужинський зазначив, що самими каральними методами корупцію викорінити у владі неможливо. 

"Ми точково можемо викривати корупцію в тій чи іншій сфері, але за цим повинні слідувати адміністративні, організаційні та політичні рішення. Повинна перебудовуватися система, тому що сам по собі процес відловлювання хабарників, на жаль, не приведе до повного викорінення хабарництва. Мова взагалі про побудову системи, про рівень толерантності до корупції, який, на мою думку, в суспільства, еліт і влади все ще доволі високий", — додав він.

Детектив вказав, що в Україні люди, яких звинувачують у корупції, залишаються цілком рукопожатними, просуваються по службі, беруть участь у публічних заходах.

"Для мене було показовим, коли при одержанні хабаря ми затримали керівника слідчого управління на той момент одного з районних управлінь Державної фіскальної служби в місті Києві. Він підозрювався в тому, що отримав 36 тисяч доларів хабаря. (Йдеться про Сергія Новачука, який у липні 2016 року попався на хабарі — Ред.). Але за той час, поки ця справа розслідувалась і слухалася в суді, він спочатку пішов на підвищення, а потім, наскільки мені відомо, працював навіть у головному слідчому управлінні. Такі речі, як на мене, не мають узагалі відбуватися", — резюмував Калужинський.

Читайте також: Детективи НАБУ активно задіяні в операціях сил оборони та розвідки — Калужинський

Більше матеріалів Інни Ведернікової читайте за посиланням.