UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін затвердив реформу управління "Нафтогазу" та зміну його прямого акціонера

"Нафтогаз" віддадуть в пряме управління Кабміну. Тепер Україна виконала одну з головних умов ЄБРР для отримання "газового" кредиту.

Прямим державним акціонером НАК "Нафтогаз України" стане безпосередньо Кабінет министрв замість Міністерства енергетики, як це є зараз.

Реформа корпоративного управління НАК зокрема передбачає, що 100% акцій держхолдингу будуть передані від Міненерговугілля на користь Кабміну (останній повинен буде відкрити спеціальний рахунок в цінних паперах для прийому акцій НАКу).

Як повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, уряд на засіданні одноголосно затвердив план дій з реформування корпоративного управління НАК.

Примітно, що на сьогоднішньому засіданні КМУ був відсутній головний критик цього плану - міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин: в п'ятницю він знаходиться в Тирані (Албанія) на міністерській конференції Енергетичного співтовариства.

В подальшому саме Кабмін безпосередньо буде керувати "Нафтогазом", а не через міністра енергетики. При цьому держхолдинг зможе працювати як господарське товариство - вимога про необхідність отримання завдання на голосування для кожного засідання наглядової ради буде відмінена. Передбачається, що буде усунуто можливість вмешательсва КМУ в господарську діяльність Наку. Як зазначав раніше в коментарі ZN.UA глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, "компанія повинна бути компанією".

Читайте також: У "Нафтогазі" допускають приватизацію державної частки акцій "Укрнафти"

Згідно з документом, копію якого оприлюднила "Економічна правда", у статуті перехідного періоду йдеться про повторне визначення Наглядової Ради органом управління "Нафтогаз" та визначення її складу:

Згідно із документом, у статуті перехідного періоду йдеться про повторне визначення Наглядової Ради органом управління "Нафтогаз" та визначення її складу:

- зазначення функції Наглядової Ради як органу управління, але з обсягом повноважень на перехідний період (наприклад, обрання Голови правління рішенням Акціонерів);

- передбачення обрання незалежних директорів до складу Наглядової Ради та додаткових вимог до таких незалежних директорів;

- передбачення утворення комітетів Наглядової Ради, їх складу та статусу;

- зазначення того, що директори діють в інтересах "Нафтогаз", а не акціонера.

Також, у плані йдеться про ліквідацію всіх Наглядових рад 100% "дочок" "Нафтогазу". Відповідно до цього пункту "Укрнафта" та інші не платитимуть дивіденди в бюджет, а лише "Нафтогазу" як акціонеру.

Крім того, документ вносить зміни до розпорядження Кабміну "Про утворення ВАТ "Укртранснафта" вiд 23.06.2001.

Коболєв також повідомив, що план реформування корпоративного управління газотранспортною системою (ГТС) буде затверджуватися додатково після остаточного вибору моделі розділення "Нафтогазу" (відповідно до вимог Третього енергопакету ЄС про розділення видобутку, транспортування та продажу).

"Після обговорення з командою ЄБРР нами було прийнято рішення, що оскільки цей план стосується підрозділи "Нафтогазу", він буде узгоджений після прийняття остаточного рішення по конкретній моделі Unbundling (поділ – ред.)", - сказав він.

Раніше глава Міненерговугілля Володимир Демчишин зазначав, що міністерство має низку ґрунтовних зауважень до плану реформування НАК "Нафтогаз України", запропонованого ЄБРР.

Демчишин, зокрема, розкритикував положення плану про перехід акцій "Укртрансгазу", "Укрнафти", "Укргазвидобування" з власності держави у власність "Нафтогазу". На його думку, такі зміни є ризикованими з-за великої заборгованості НАК і можливих стягнень з компанії.