UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін просить Раду надати йому право вводити мораторій на виплати держборгу

Відповідний законопроект вже поданий до ВР і сьогодні буде винесений на голосування.

Уряд просить надати йому можливість призупиняти виплати за зовнішнім боргом, переговори про реструктуризацію якого зараз проходять. Виняток становитимуть зобов'язання Ощадбанку, "Укрзалізниці" і Укрексімбанку, уточнили в уряді.

Прем'єр-міністр Яценюк вважає, що ухвалення цього законопроекту допоможе завершити переговори з кредиторами так, як заплановано".

Профільні комітети розглядають законопроект у перерві між ранковим і вечірнім засіданням Ради.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на ,5 млрд Мінфін з 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Уряд також включило в реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), "Укрзалізниці", проте зазначені позичальники будуть вести консультації з кредиторами щодо умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

У відповідності з домовленостями з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні бути спрямовані на виконання трьох цілей: по-перше, економії на зовнішніх платежах за боргами держави, гарантованих державою, і суб'єктів держсектора на суму приблизно ,3 млрд за період реалізації програми МВФ; по-друге, забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; по-третє, підтримання загальних потреб у фінансуванні державного бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП на рік) у 2019-2025 рр ..

міністерство фінансів наполягає, що для виконання зазначених цілей необхідно буде не тільки відстрочити погашення боргу, але і списати частину його номіналу і знизити відсотки.

Також Мінфін вважає за необхідне досягти угоди про реструктуризацію в червні 2015 року - до першого перегляду програми МВФ. Тим не менше, за прогнозами експертів, домовленість про реструктуризацію боргу найімовірніше буде досягнута на початку осені.