UA / RU
Підтримати ZN.ua

Юристи AlixPartners пояснили рішення Банку Англії по bail-in при націоналізації ПриватБанку

Це рішення буде орієнтиром при розгляді майбутніх банківських суперечок в Європі і за її межами.

Новини про те, що Банк Англії визнав законним bail-in при націоналізації ПриватБанку, можуть мати більш широкі наслідки для майбутніх дій по санаціях банків по всьому світу. Про це заявили юристи юркомпанії AlixPartners.

«Націоналізація в 2016 році ПриватБанку, який на сьогоднішній день є найбільшим банком в Україні і який, як стверджується, був звинувачений в шахрайстві на суму понад 5 мільярдів доларів США, стала ключовим компонентом величезних зусиль країни по боротьбі з корупцією в країні і очищення її банківської системи. Здійснюваний за підтримки МВФ і більш широкого міжнародного співтовариства, він як і раніше розглядається як серйозне випробування для програми реформ в країні », - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що це перший раз, коли Банк Англії визнав заходи щодо врегулювання неспроможності «третьої країни» (яка не входить в ЄС).

«Оскільки Великобританія більше не є членом ЄС, при відсутності угоди про визнання, будь-яка майбутня передача цінних паперів за англійським правом в Європі буде підлягати такому ж процесу визнання третьою країною. Таким чином, це рішення може бути цікавим і важливим орієнтиром для оцінки при розгляді майбутніх банківських рішень в Європі та за її межами », - відзначають в компанії.

AlixPartners була консультантом по націоналізації ПриватБанку, працюючи разом з українською владою і юридичними консультантами Linklaters і Asters з цього питання.

Читайте також: "ПриватБанк" перерахував до держбюджету 10 млрд гривень дивідендів

Банк Англії визнав законною процедуру bail-in, яка була проведена в ході націоналізації Приватбанку. Йдеться про 596 млн дол., які тепер не потрібно повертати власникам бондів банку.

Нагадаємо, що в процесі націоналізації ПриватБанку його зобов'язання перед компанією SPV (емітентом єврооблігацій) підлягали процедурі bail-in і були обміняні на акції додаткової емісії банку. Під bail-in потрапили три випуски єврооблігацій: на $175 млн з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн з погашенням 23 січня 2018 року, а також на $220 млн з погашенням в 2021 році.

Звітуючи в Раді генпрокурорка Ірина Венедиктова заявила, що не може блокувати «справа Приватбанку», і виправдовувала проведення додаткових експертиз інтересами справи.

Про що Венедиктова збрехала під час виступу в Раді, читайте в матеріалі Вадима Валька і Богдана Миколайчука «Казки для депутатів» в ZN.UA.