UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄСВ у 2022. Скільки доведеться заплатити?

Уряд давно мав би прибрати верхнє обмеження зі сплати ЄСВ. 

Сума річних відрахувань Єдиного соціального внеску для платників єдиного податку у 2022 році складе 17 292 грн. Сума максимального внеску 198 тис. гривень.

На ріст зобов'язань зі сплати ЄСВ впливає ріст мінімальної заробітної плати яка з початку року становитиме 6,5 тис. гривень, а з жовтня 2022-го - 6 700 грн. Ставка ЄСВ складає 22% від мінімальної зарплати, відповідно, мінімальна щомісячна сплата внеску складатиме:

Закон не забороняє сплачувати більший ЄСВ, оскільки розміри внеску напряму впливають на розмір майбутньої пенсії платника податків, втім є певні обмеження щодо верхньої межі виплати - база для відрахувань не може перевищувати 15 мінімальних зарплат. Відповідно, максимальні щомісячні внески ЄСВ не мають перевищувати:

Коментар:

Зважаючи на те, що однією із найбільших статей видатків Держбюджету залишається покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду, уряд давно мав би прибрати верхнє обмеження зі сплати ЄСВ - основного джерела фінансування пенсій. У 2022 рокі більше 200 млрд грн коштів Держбюджету піде на покриття цього дефіциту. Вже багато років на виплати пенсій витрачають не лише надходження від ЄСВ, але й від інших податків, обмежуючи фінансування інших видаткових статей. На цьому тлі досить дивним є існування обмежень щодо максимальної виплати ЄСВ.

Читайте також: Арахамія розповів про плани щодо податкової та пенсійної реформ

Нагадаємо, наступного року в Україні з’явиться новий податок на землю. За 2022 рік мінімальний податок на землю нараховуватиметься у 2023 році.

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше попередив про перевірки із 1995 року після завершення пільгового періоду податкової амністії. DT.UA розповіло, чому на практиці це важко зробити.