UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС запровадить мита до 45% на китайські електромобілі — Bloomberg

Нові тарифи діятимуть протягом п'яти років.

У п'ятницю, 4 жовтня, країни ЄС проголосували за запровадження тарифів до 45% на електромобілі з Китаю, що може посилити торговельну напруженість у відносинах з Пекіном, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Співпраця Росії та Китаю в Арктиці становить ядерну загрозу — Politico

Єврокомісія тепер зможе розпочинати запровадження мит, які діятимуть протягом п'яти років. Десять країн-членів проголосували за тарифи, в той час як Німеччина й чотири інші виступили проти, а 12, в тому числі Іспанія, утрималися.

Пекін та Брюссель  продовжать переговори, щоб знайти альтернативу тарифам. Обидві сторони вивчають, чи можна досягти угоди про механізм контролю цін та обсягів експорту замість мит.

“ЄС і Китай продовжують наполегливо працювати над пошуком альтернативного рішення, яке повинно бути повністю сумісним із СОТ, адекватним у вирішенні проблеми шкідливого субсидування, встановленого розслідуванням Єврокомісії, контрольованим і таким, що підлягає виконанню”, - йдеться в заяві ЄК.

Китайські виробники електромобілів повинні будуть вирішити, "поглинути" тарифи, чи підвищити ціни, в той час як уповільнення попиту на внутрішньому ринку скорочує їхню норму прибутку. Перспектива мита спонукала деяких китайських автовиробників розглянути можливість інвестування в заводи в Європі, що могло б допомогти їм уникнути тарифів.

Велика кількість держав, які утрималися під час голосування, свідчить про занепокоєння багатьох країн-членів щодо можливої торговельної війни з Китаєм, навіть попри те, що такі ключові країни, як Франція, заявили, що ЄС повинен сильніше захищати свою промисловість. Міністр економіки Німеччини Роберт Габек, наприклад, раніше попереджав, що запровадження мит може призвести до тарифної війни.

Читайте також: Орбан заявив, що ЄС наближається до “економічної холодної війни” з Китаєм

Рішення ЄС було прийнято після того, як розслідування виявило, що Китай надмірно субсидує свою промисловість. Пекін заперечує це і пригрозив запровадити власні тарифи на низку європейської продукції. Євросоюз активно намагається зменшити свою залежність від Китаю.